Hrabrost i smirenost jedini oslonac u minskom polju

M. L.
Hrabrost i smirenost jedini oslonac u minskom polju

Istočno Sarajevo - Hrabrost, smirenost i vještina najvažnije su osobine koje deminer treba da ponese u minsko polje, istakla je Desa Petrovski iz Istočnog Sarajeva.

Ona je jedna od dvije djevojke koje su uspješno prošle obuku za deminere koju je nedavno organizovala Republička uprava civilne zaštite.

Djevojke u minskom polju prava su rijetkost, a Desa se na ovu obuku prijavila kao medicinar, s obzirom na to da je nezaposlena.

- Svi koji rade u deminerskom timu moraju da prođu obuku kao i oni koji uklanjaju mine iz minskog polja.  Nakon ove obuke mogu da idem s deminerima na teren i u slučaju da dođe do nesreće da pomognem u njihovom zbrinjavanju - rekla je Petrovski.

Dodaje da je za tri sedmice, koliko je trajala obuka na poligonu za deminiranje shvatila da je posao deminera i u fizičkom i psihičkom smislu jedan od najtežih, te da oni koji svakodnevno rizikuju život u minskom polju nisu dovoljno ni poštovani ni plaćeni.

Republička uprava civilne zaštite organizovala je obuku za 17 polaznika, kojima su po završetku uručeni deminerski sertifikati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana