Храброст и смиреност једини ослонац у минском пољу

М. Л.
Храброст и смиреност једини ослонац у минском пољу

Источно Сарајево - Храброст, смиреност и вјештина најважније су особине које деминер треба да понесе у минско поље, истакла је Деса Петровски из Источног Сарајева.

Она је једна од двије дјевојке које су успјешно прошле обуку за деминере коју је недавно организовала Републичка управа цивилне заштите.

Дјевојке у минском пољу права су ријеткост, а Деса се на ову обуку пријавила као медицинар, с обзиром на то да је незапослена.

- Сви који раде у деминерском тиму морају да прођу обуку као и они који уклањају мине из минског поља.  Након ове обуке могу да идем с деминерима на терен и у случају да дође до несреће да помогнем у њиховом збрињавању - рекла је Петровски.

Додаје да је за три седмице, колико је трајала обука на полигону за деминирање схватила да је посао деминера и у физичком и психичком смислу један од најтежих, те да они који свакодневно ризикују живот у минском пољу нису довољно ни поштовани ни плаћени.

Републичка управа цивилне заштите организовала је обуку за 17 полазника, којима су по завршетку уручени деминерски сертификати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана