Hiljadu godina postojanja eparhije Raško-prizrenske

Glas Srpske
Hiljadu godina postojanja eparhije Raško-prizrenske

Prizren - Više episkopa Srpske pravoslave crkve služilo je danas Svetu arhijerejsku luturgiju u Sabornom hramu Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija u Prizrenu povodom obilježavanja hiljadu godina postojanja Raško-prizrenske eparhije.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, bregalnički Marko i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Vladika Teodosije odlikovao je činom prezvitera paroha prizrenskog Slobodana Đorića, oca troje djece, koji već osam godina sa porodicom živi u Prizrenu kao starješina hrama Svetog Đorđa.

Vladika je istakao da otac Đorić čini sve da se u ovom sabornom hramu svakodnevno služe Božije službe. “Prizrenski bogoslovi ovdje poju, narod se sabira u gradu u kome danas nema pravoslavnih žitelja, svega dvadesetak. Ali, nije moć u broju nego u sili Božijoj, našoj službi Bogu”, rekao episkop Teodosije.

On je naveo da je proslava hiljadu godina od prvog pomena Prizrenske eparhije veliki dan za Eparhiju, pomjesnu i vaseljensku Crkvu. Mitropolit Amfilohije rekao je da je u hiljadu godina Eparhije raško-prizrenske mnogo onih koji su sijali sjeme istine Božije u ovoj zemlji i koji su mučeničkom krvlju, podvizima, molitvama zalivali to sjeme, te da zbog toga nije čudo da je urodilo divnim plodovima kroz vijekove, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Ako je ova Episkopija 1.000 godina opstala, opstaće još 1.000 ili 2.000 godina, ako Bog da, i uvijek će biti naroda koji će tu da se klanjaju živom Bogu”, ocijenio je mitropolit Amfilohije. Episkop mileševski Atanasije rekao je u svom obraćanju da je Kosovo prostor na kome se ponovo može roditi, uzrastati i jačati za život vječni.

“Nema onoga ko je posjetio Kosovo a da nešto nije naučio, nema onoga koji je posjetio Kosovo, a da se nije obnovio, preporodio, ojačao”, naglasio je vladika Atanasije. On je istakao da je na Kosovu mnogo toga porušeno, ali da je vladika Teodosije sa časnim monaštvom i sveštenstvom obnovio porušeno i nastavio da stvara. “Tako će biti i dalje...

Molimo se Bogu da nas osnaži da nastavimo u onom što je najbolje, da budemo jači od svih iskušenja i budemo spremni za ona koja su pred nama”, rekao je vladika Atanasije. Prizrenska eparhija obilježava 1000 godina od njenog prvog pisanog spomena u prvoj hrisovulji vizantijskog cara Vasilija Drugo.

Prema prvoj povelji, koja je izdata 1019. godine, Prizrenska eparhija ušla je u sastav Ohridske arhiepiskopije. Obilježavanje jubileja počelo je juče Svetom liturgijom u manastiru Devič, a nastavljeno Večernjom službom u Crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu koja je bila sjedište Eparhije prizrenske u prvom periodu njenog postojanja od 1019. do 1219. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana