Hidrocentrala kao zamajac preporoda Foče

Radmila Đević
Hidrocentrala kao zamajac preporoda Foče

Foča - Izgradnja hidrocentrale “Buk Bijela”, koju su kao zajednički projekat najavile vlade Republike Srpske i Srbije, najveću korist donijela bi Foči u pogledu zapošljavanja domaće radne snage, ali i ukupnog ekonomskog preporoda te lokalne zajednice, ocijenio je načelnik opštine Radisav Mašić.

Komentarišući značaj tog kapitalnog objekta koji bi, prema procjenama, trebalo da košta oko 400 miliona maraka, Mašić je za “Glas Srpske” rekao da bi “Buk Bijela” bila jedna od najisplativijih fabrika struje u Evropi, a opštini bi donijela ogromne benefite.

Iako priča o izgradnji “Buk Bijele” traje više od četiri decenije, najava da će ovaj objekat zajedno graditi “Elektroprivreda Srpske” i “Elektroprivreda Srbije” uliva optimizam lokalnoj upravi i stanovnicima Foče. Prvi čovjek opštine uvjeren je da će dva preduzeća dati sve od sebe da projekat ide planiranom dinamikom i da će nakon sprovođenja procedura početi sve potrebne aktivnosti na izgradnji.

- Za nas bi to značilo mnogo jer bi u vrijeme izgradnje bio zaposlen veliki broj ljudi, a velike investicije za sobom povlače i nove poslove i prateće djelatnosti. Zato imamo velika očekivanja da će projekat brzo krenuti, a ohrabruje nas da je preduzeće “Buk Bijela” već formirano i da će njegovo sjedište biti u Foči - rekao je Mašić.

On podsjeća da su u toku aktivnosti o pitanju sprovođenja tenderske dokumentacije za projektovanje, izgradnju i obezbjeđenje finansijskih sredstava putem kredita koje sprovodi Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS te da će od toga zavisiti konačan početak izgradnje.

- Realna očekivanja su da u ovoj godini bude završena sva tehnička dokumentacija i da budu definisane ostale aktivnosti. Ako sve bude obavljeno brzo, nije isključeno da neki radovi na terenu krenu u ovoj godini - očekuje Mašić.

Hidroelektrana “Buk Bijela” nalazi se u gornjem toku rijeke Drine i udaljena je 11,6 kilometara uzvodno od Foče.

Vlada RS je za njenu izgradnju “Elektroprivredi Republike Srpske” dodijelila koncesiju na period od 50 godina.  Planirano je da ima tri agregata ukupne snage 93 MNj, a očekivana prosječna godišnja proizvodnja električne energije je oko 330 GWh.

Vjetar u leđa

Osim “Buk Bijele”, u Foči će biti građene i hidroelektrane “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini, a i ove investicije će, prema riječima Radisava Mašića, biti vjetar u leđa razvoju Foče.

- Hidroelektrane “Foča” i “Paunci”, čija je ukupna instalisana snaga oko 88 megavata sa godišnjom proizvodnjom od oko 350 gigavat-časova struje, kapaciteti su koji će u fazi izgradnje, a ona će trajati 72 mjeseca, zaposliti sve radno sposobno stanovništvo na području Foče - naglasio je Mašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana