Хидроцентрала као замајац препорода Фоче

Радмила Ђевић
Хидроцентрала као замајац препорода Фоче

Фоча - Изградња хидроцентрале “Бук Бијела”, коју су као заједнички пројекат најавиле владе Републике Српске и Србије, највећу корист донијела би Фочи у погледу запошљавања домаће радне снаге, али и укупног економског препорода те локалне заједнице, оцијенио је начелник општине Радисав Машић.

Коментаришући значај тог капиталног објекта који би, према процјенама, требало да кошта око 400 милиона марака, Машић је за “Глас Српске” рекао да би “Бук Бијела” била једна од најисплативијих фабрика струје у Европи, а општини би донијела огромне бенефите.

Иако прича о изградњи “Бук Бијеле” траје више од четири деценије, најава да ће овај објекат заједно градити “Електропривреда Српске” и “Електропривреда Србије” улива оптимизам локалној управи и становницима Фоче. Први човјек општине увјерен је да ће два предузећа дати све од себе да пројекат иде планираном динамиком и да ће након спровођења процедура почети све потребне активности на изградњи.

- За нас би то значило много јер би у вријеме изградње био запослен велики број људи, а велике инвестиције за собом повлаче и нове послове и пратеће дјелатности. Зато имамо велика очекивања да ће пројекат брзо кренути, а охрабрује нас да је предузеће “Бук Бијела” већ формирано и да ће његово сједиште бити у Фочи - рекао је Машић.

Он подсјећа да су у току активности о питању спровођења тендерске документације за пројектовање, изградњу и обезбјеђење финансијских средстава путем кредита које спроводи Министарство индустрије, енергетике и рударства РС те да ће од тога зависити коначан почетак изградње.

- Реална очекивања су да у овој години буде завршена сва техничка документација и да буду дефинисане остале активности. Ако све буде обављено брзо, није искључено да неки радови на терену крену у овој години - очекује Машић.

Хидроелектрана “Бук Бијела” налази се у горњем току ријеке Дрине и удаљена је 11,6 километара узводно од Фоче.

Влада РС је за њену изградњу “Електропривреди Републике Српске” додијелила концесију на период од 50 година.  Планирано је да има три агрегата укупне снаге 93 МЊ, а очекивана просјечна годишња производња електричне енергије је око 330 GWh.

Вјетар у леђа

Осим “Бук Бијеле”, у Фочи ће бити грађене и хидроелектране “Фоча” и “Паунци” на ријеци Дрини, а и ове инвестиције ће, према ријечима Радисава Машића, бити вјетар у леђа развоју Фоче.

- Хидроелектране “Фоча” и “Паунци”, чија је укупна инсталисана снага око 88 мегавата са годишњом производњом од око 350 гигават-часова струје, капацитети су који ће у фази изградње, а она ће трајати 72 мјесеца, запослити све радно способно становништво на подручју Фоче - нагласио је Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана