Херојство инспектора из Требиња надјачало стрму литицу

Невена Бунић
Херојство инспектора из Требиња надјачало стрму литицу

Фоча - Ни секунд се нисам двоумио да ли да сиђем низ стрме стијене и спустим се у хладну Бистрицу када сам чуо јауке и запомагања унесрећених младића.

Ово је рекао инспектор Полицијске управе Требиње Дејан Антуновић (29), који је 15. јуна учествовао у спасавању младића који су повријеђени када је комби у којем су се налазили слетио у кањон ријеке Бистрице у Врановским Стијенама код Фоче. У возилу су се налазила петорица младића, од којих је један, који је возио комби, преминуо, док су остали повријеђени. Антуновић је са супругом и двоје дјеце тог кишног послијеподнева пролазио поред мјеста несреће. Када је видио страшан призор, одмах је зауставио возило.

- У води сам видио комби, а око њега повријеђене путнике. Ту су већ били ватрогасци и начелник Горске службе спасавања РС Ненад Иконић, који је такође случајно пролазио овим путем. Они су им први притекли у помоћ. Одмах сам кренуо низ литицу, која је била стрма и зарасла у жбуње - прича Антуновић. Иако је литица била једва проходна, успио је доћи до повријеђених.

- Вода је била хладна, али није била предубока. Они су јаукали и дозивали помоћ. Били су блиједи и изнемогли. Извукли смо двојицу повријеђених, а преостале смо морали извлачити конопцем и носилима. Један од њих је имао отворени прелом ноге. У међувремену су стигли припадници ГСС-а, полиција и хитна помоћ које су повријеђене превезли до болнице. И медицинари су извлачили унесрећене из воде - испричао је Антуновић.

Овај скромни младић себе не сматра херојем јер је, како каже, дужност свих чувара реда да помажу унесрећенима.

- Морална дужност сваког човјека, не само полицајца, јесте да пружи руку другом човјеку који је повријеђен. Мислим да у овој причи подједнака заслуга иде свим спасиоцима - казао је Антуновић.

Први на лицу мјеста био је Иконић, који је такође возилом пролазио овим путем.

  • Враћао сам се са свечаности, био сам у одијелу. Када сам видио несрећу, зауставио сам ауто и одмах се спустио низ литицу. Двојици лакше повријеђених показао сам најлакши пут до магистрале. Убрзо су дошли и други спасиоци. Преостале повријеђене смо пребацили на сигурно, а тијело момка који је преминуо траком сам завезао за комби, да га вода не би однијела - казао је Иконић.

Похвале колега

У Полицијској управи Требиње похвалили су колегу и истакли да се грађани увијек могу ослонити на полицију.

- Кањон ријеке је јако неприступачан за силажење, али то Антуновића није спријечило да више пута силази и помаже у извлачењу повријеђених. Он је овим храбрим и несебичним чином још једном показао да су чувари реда РС увијек ту да помогну - рекли су у Полицијској управи Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана