Гусле и епске пјесме Сребреничанина Душана Пејћа у паузи између десетки

Крстина Ћирковић
Гусле и епске пјесме Сребреничанина Душана Пејћа у паузи између десетки

Сребреница - Као дијете заволио сам народне епске пјесме и приче, а љубав према народном усменом стваралаштву опредијелила ме је да студирам српски језик и књижевност, каже Душан Пејић из Сребренице, најбољи студент четврте године Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево у Палама и један од најбољих млађих гуслара у Републици Српској.

 

 

 

У индексу овог, прије свега скромног, двадесетдвогодишњег младића до сада су уписане све десетке, а његов истакнути успјех награђен је и стипендијом, коју добија из Фондације “Др Милан Јелић”.

- На одлуку да упишем овај студиј, поред интересовања и велике љубави према српском језику, утицало је и то што сам као гимназијалац обећао професору књижевности Милану Јовановићу да ћу студирати књижевност - истиче Душан и сјетно додаје да је професор Јовановић изненада умро када је његов омиљени ђак био матурант.

Истакнутог студента из Сребренице, осим гусала, српског језика и књижевности, интересују историја и друге хуманистичке области. Душан наступа на многим хуманитарним манифестацијама, добровољни је давалац крви и властитим учешћем доприноси организовању прикупљања помоћи за људе којима је она потребна.

Жеља да пјева уз гусле настала је, каже Душан, уз родитеље, који су се у егзодусу иселили из околине Сарајева, гдје се његовало пјевање уз тај древни инструмент.

- Почео сам да пјевам као осмогодишњак. На Божић, прије 14 година, узео сам у руке старе расушене гусле које су шкрипале. Замолио сам оца да ми да веће и нове и од тада се не одвајам од њих - сјећа се Душан, истичући поносно да је убрзо ускладио пјесму са звуком гусала.

Од тада се скоро свакодневно дружи са гуслама, а пјевање уз тај инструмент представља му задовољство и одмор од студентских обавеза.

Душан је у омладинској конкуренцији више пута освајао награде за висок пласман на гусларским такмичењима у Републици Српској.

У сениорској конкуренцији већ неколико година је финалиста на републичким такмичењима гуслара из Српске и често добија позиве за учешће на разним културним и хуманитарним манифестацијама.

Овај Сребреничанин показао је надареност за књижевност и писање већ поласком у школу. Добио је бројне награде на школским и општинским литерарним такмичењима и квизовима. Радови су му објављивани у више ђачких и других листова. Његов литерарни рад на тему “Сарајевски атентат” проглашен је најбољим на конкурсу за средњошколце из Републике Српске 2014. године, а на исту тему освојио је друго мјесто са школским другом за видео-презентацију. Пише епске пјесме које су објављиване у више часописа. Аутор је и “Пјесме о ћирилици”, која је објављена и у часопису “Нова зора”.

Научни рад

Душан Пејић је отишао из Сребренице на студије са дипломама најбољег основца и средњошколца у генерацији. Поред десетки у индексу, његово изузетно знање потврђује и први научни рад који је недавно објављен у стручном часопису.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана