Gradiška na korak do statusa grada

M. Latinović, M. Vujić
Gradiška na korak do statusa grada

Gradiška - Opština Gradiška na korak je bliže dobijanju statusa grada, čime će građanima biti omogućene brže i kvalitetnije administrativne usluge, a lokalnoj zajednici otvorena vrata ka evropskim fondovima.

Prva stepenica na tom putu pređena je juče nakon što je Vlada RS usvojila Nacrt zakona o gradu Gradiška i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srpske. Iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću podsjetili su da je 16. februara prošle godine Gradiška pokrenula postupak za dobijanje statusa grada s obzirom na to da ispunjava sve zakonom predviđene uslove.

- Dostavljen je elaborat o opravdanosti zahtjeva za sticanje statusa grada koji, osim opštih informacija, sadrži i demografska kretanja, geografski položaj kao faktor razvoja, prirodne resurse i turističke potencijale. U tom dokumentu su i pregled stanja i kretanja na tržištu rada, struktura privrede, pregled stanja i kretanja u oblasti društvenog razvoja, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, stanje javne infrastrukture, prostorna organizacija, budžet opštine i opštinska uprava - saopšteno je iz biroa Vlade.

Dodaju da u prilog tome svjedoči i činjenica da je Gradiška razvijena opština koja ima društveni, ekonomski, fiskalni i upravni potencijal, sposobnost izgradnje, razvoja i održavanja infrastrukture.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić ističe da će dobijanje statusa grada značajno unaprijediti sve administrativne usluge  u toj lokalnoj zajednici.

- Najveća prednost koju će građani imati je bliži pristup fondovima Evropske komisije za realizaciju brojnih projekata. Osim toga, dobićemo Okružno tužilaštvo, a već smo dobili i Policijsku upravu - rekao je Adžić. 

Odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Gradiška Mirko Pisarić istakao je da će opština kada dobije status grada moći da organizuje samostalno pravno zastupanje u određenim sporovima, naplatu, kontrolu naplate i prinudnu naplatu izvornih prihoda, kao i druge nadležnosti koje se mogu utvrditi Zakonom o gradu Gradiška.

Vijest o promjeni statusa opštine pozdravili su i mještani koji očekuju da će život u toj lokalnoj zajednici značajno biti unaprijeđen nakon sticanja statusa grada.

- Ovo je pametan potez lokalne vlasti i siguran sam da će nam donijeti dosta dobrog. Naučeni smo da sami zaradimo sa svojih deset prstiju, ali sigurno će nakon što dobijemo status grada mnoge stvari krenuti uzlaznom putanjom - rekao je mještanin Gradiške Mihajlo Grbić.

Posljednji je status grada u RS dobio Zvornik, krajem 2015, a tri godine prije toga Bijeljina, Doboj, Trebinje i Prijedor, dok su ranije taj status imali Banjaluka i Istočno Sarajevo.

Zakon

Prema odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi RS, status grada može dobiti opština koja ima više od 50.000 stanovnika i u posljednje tri godine ima status razvijene lokalne zajednice.

- Opština može steći status grada bez obzira na broj stanovnika ako je stopa zaposlenosti u njoj iznad republičkog prosjeka - navedeno je u zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana