Градишчанин Ђуро Кољанин гради меморијални центар: “Срце свијета” опомињаће на страдање дјеце

Милан Вујић
Градишчанин Ђуро Кољанин гради меморијални центар: “Срце свијета” опомињаће на страдање дјеце

Градишка - Градишчанин Ђуро Кољанин (82), који је као петогодишњак за вријеме Другог свјетског рата преживио страхоте дјечијег логора Сисак, у којем је изгубио готово цијелу породицу, одлучио је да сагради Меморијални центар “Срца свијета” у поткозарском селу Драгељи.

Кољанин и сви који су преживјели злочин усташке ДНК желе да страдања невиних људи сачувају од заборава и да се такве ствари више никада не понове. Њима у помен, а посебно сестрама Зори и Мари, које нису имале ни двије године када су убијене, Кољанин је одлучио да сагради центар.

Овај хумани човјек, која иза себе има десет књига, углавном тематике страдања народа на овим просторима, властитим средствима финансира изградњу меморијалног центра који ће коштати око 40.000 КМ, а позвао је све заинтересоване установе и стручњаке из те области да подрже његов пројекат и дају сугестије о унутрашњем уређену и потребним садржајима центра.

- Имам своје виђење унутрашњег и спољашњег изгледа центра, али мислим да би млади људи, првенствено умјетници разних профила, требало да се укључе са својим мишљењима и приједлозима - каже Кољанин.

Истакао је да очекује, када центар буде изграђен, да учитељи и наставници ту доводе ученике јер је циљ да они уче о страдању дјеце у протеклим ратовима, посебно о страдању у Другом свјетском рату у Поткозарју.

- Обавијестио сам све школе и желио бих да сви учитељи, наставници, професори те представници разних удружења и организација једног дана доведу дјецу овдје, да погледају и чују шта је било и како је било. Желим да сви иду заједно - Срби, муслимани, Хрвати, Роми, Јевреји и сви остали… Не желим дијелити никога јер дијете је дијете. За мене су дјеца светиња -  истакао је Кољанин.

Он је с оцем Милованом и мајком Стаком, братом Ранком и сестрама Персом, Зорком и Маром 1942. године завршио у логору.

Након што су их раздвојили, петогодишњи Ђуро се нашао у дјечијем логору у Сиску. Захваљујући сналажљивости успио је да се спасе од сигурне смрти.

Страдање у Драгељима

Кустос историчар Завичајног музеја Градишка Бојан Вујичић истакао је да је у Другом свјетском рату у Драгељима страдало више од 205 цивила, од којих 86 дјеце, што је за тако мало село велики број.

- Завичајни музеј је увијек излазио у сусрет оваквим пројектима и као кустос музеја стојим на располагању Ђури Кољанину - рекао је Вујичић.

У завичајном музеју Градишка у току је систематизација заоставштине преминулог новинара “Гласа Српске” Гојка Шербуле о страдању дјеце Козаре и Поткозарја, чија је породица музеју поклонила фотографије и видео-материјал. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана