Gojko Šebez, načelnik opštine Kupres u Republici Srpskoj: Bez vode se gasi i najmanja iskra života

Milijana Latinović
Gojko Šebez, načelnik opštine Kupres u Republici Srpskoj: Bez vode se gasi i najmanja iskra života

Najveći problem s kojim se borimo decenijama je snabdijevanje vodom, jer opština nema izgrađen vodovod, pa mještani ovog kraja i danas, u 21. vijeku, piju kišnicu, koju sa krovova skupljaju u bunare.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" načelnik opštine Kupres RS Gojko Šebez i dodao da će se bez vode, za desetak godina, u ovom kraju ugasiti i najmanja iskra života.

- Za rješavanje ovog problema trebala bi nam četiri miliona maraka, a mi taj novac nemamo. Napisali smo projekat za kopanje bunara, prema kojem bi na dubini od oko 400 metara trebalo da bude voda, ali bez novca za realizaciju to će ostati samo mrtvo slovo na papiru - rekao je Šebez.

* GLAS: Kako žive stanovnici opštine Kupres RS?

ŠEBEZ: Teško se živi ovdje. Privrednu infrastrukturu ni ranije nismo imali, a u ratu je uništen svaki pedalj ovog kraja. Iz izbjeglištva smo se 1996. vratili na golu ledinu i život počeli ispočetka. Fabrika nemamo, samo pilanu, koja zapošljava više radnika iz drugih opština nego odavde.

* GLAS: Šta opština radi da poboljša status stanovnika i da ljudi ne odlaze sa ovog prostora?

ŠEBEZ: Opština sama bez podrške šire zajednice nije u mogućnosti da bilo šta uradi. Budžet za ovu godinu iznosi 285.000 KM, ni za deset godina s tim iznosom ne možemo riješiti naš najveći problem, a to je snabdijevanje vodom.

* GLAS: Koliki su prihodi opštine i ima li novca za investiranje? Koji projekat je posljednji realizovan?

ŠEBEZ: Prihodi od indirektnih poreza iznose oko 140.000, taksa od šuma 57.000, a grant Vlade RS je oko 45.000 KM. Posljednji projekat koji smo dogovorili sa IFAD fondom i za koji je nedavno raspisan tender je asfaltiranje dva kilometra puta. Očekujem da će do kraja ove godine to biti završeno. Naš budžet nema razvojnu komponentu, skoro 50.000 KM izdvajamo za socijalu, zatim za plate sedam radnika u opštini, tako da novca za investicije nemamo.

* GLAS: Da li investitori dolaze u Kupres RS i šta je po Vašem mišljenju potrebno uraditi da situacija na tom planu bude popravljena?

ŠEBEZ: Prvi i osnovni faktor od kojeg zavisi i dolazak investitora jeste voda. Svi potencijalni investitori okreću leđa od nas kada čuju da nemamo vodu. Bez rješenja tog problema teško da ćemo bilo šta više učiniti za opstanak opštine.

* GLAS: Prema podacima Zavoda za statistiku Srpske u 2017. godini u Kupresu RS bilo je 38 zaposlenih od oko 300 stanovnika, od čega žive mještani ove opštine?

ŠEBEZ: Većina stanovnika živi od poljoprivrede. Međutim, voda je i za njih najveći problem, pogotovo ljeti. Imali smo i Šumsko gazdinstvo, ali je ono reorganizacijom unutar preduzeća "Šume RS" pripojeno Šumskom gazdinstvu "Gorica" u Šipovu. Mnogo bi nam značilo da gazdinstvo bude vraćeno opštini, kako zbog zapošljavanja radnika tako i za poboljšanje prihoda od eksploatacije šume.

* GLAS: Većina domaćinstava ima samo jednog člana, koliko opština izdvaja za mlade bračne parove i da li i na koji način podstičete rađanje djece?

ŠEBEZ: Za svaku novorođenu bebu isplaćujemo 300 KM jednokratne pomoći, ali nažalost beba je sve manje u našoj opštini. Druge pomoći za mlade bračne parove nemamo.

* GLAS: Na području opštine lani je rođena samo jedna beba, a u 2016. dvije, kakve su prognoze za budućnost?

ŠEBEZ: Sudeći po tome da je u opštini pretežno starije stanovništvo, prognoze za budućnost nisu dobre. Rijetki su se vratili na prijeratna ognjišta. Primjera radi 2006. godine imali smo 600 stanovnika, a sada nas je duplo manje.

* GLAS: Koliko Vlada RS izlazi u susret opštini, na koji način vam je u posljednje vrijeme pomogla?

ŠEBEZ: Probleme u lokalnim zajednicama treba sistemski rješavati, a ne po principu koliko jesi ili nisi blizak određenom ministru ili političkoj stranci. Nismo nešto puno od Vlade ni tražili. Od Ministarstva finansija dobili smo novac za modernizaciju putne mreže.

Komšije

* GLAS: Kako sarađujete sa susjednim opštinama i u čemu se saradnja ogleda?

ŠEBEZ: Imamo relativno korektnu saradnju sa federalnom opštinom Kupres. S obzirom na to da smo prije rata bili jedna opština, matične knjige su bile kod nas. Jedan dio smo im ustupili prije desetak godina, a u toku su razgovori i za preostale knjige. Tenzija nikakvih nema. S druge strane graničimo sa opštinom Šipovo i mogu reći da se u mnogo čemu na njih oslanjamo, posebno kada je riječ o inspekcijskim poslovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana