Гаврило Принцип - најсјајнија звијезда граховског неба

Срна
Гаврило Принцип - најсјајнија звијезда граховског неба

Босанско Грахово - Гаврило Принцип био је мудрији од свог времена, волио је слободу, а насљедници породице Принцип са поносом и "из принципа" његују сјећање на претка хероја и жељели би да га из Сарајева, гдје је сахрањен, врате у његово село Обљај, говори за Срну пјесник Гаврило Миле Принцип из Босанског Грахова.

Славни Гаврило, друго дијете у породици Принципа, надалеко познат по храброшћу, одлучношћу и смјелошћу, потиче баш из селца Обљај које одолијева југу са Динаре.


"Малог раста, али великог срца наш Гаврило је најсјајнија звијезда граховског неба", каже Гаврило Миле Принцип, праунук Николе, брата Гаврила Принципа.

Гаврило Миле прича да је живот с краја деветнаестог вијека био суров, болести су владале, дјеца умирала, тако да су листом умирала и дјеца по рођењу и код Петра Пепе и Марије Нане Принцип, Гаврилових родитеља.

Петар Принцип, по рођењу другог дјетета у јулу 1894. године, на Сабор Архангела Гаврила, позвао је свештеника Милана Билбију да га крсти, да га Бог благослови и подари му живот.

"Дијете је добило име Гаврило. Одрастао је у умјереног и бистроумног дјечака. Школу је уписао у Босанском Грахову, гдје је и ишао до осмог разреда. Читао је, дивио се љепоти књижевности. Здрав као дрен, отргнут од камена и планине, отишао је у Сарајево код брата Јове на школовање гдје га уписаше у војну школу", наводи он.

Гаврило Миле каже да је у породици запамћено да је Гаврило Принцип говорио: "Боље ме убијте или ме вратите у мој Обљај, ја нећу да идем у војну школу, нећу да будем слуга", па су га пребацили у трговачку школу.

Међутим ни то Гаврило није прихватио, те је на крају уписао гимназију.

Био је један од оних који су вољели живот и слободу и за то се борили.
"Дружио се са Ивом Андрићем, имали су заједничка интересовања. И Гаврило је писао како би зарађивао да би преживио. Једном приликом све је продао, осим књиге Милана Ракића, ког је обожавао", прича праунук Гаврило.

Мудрији и бистрији од свог времена видио је да живота у Босни за њега нема, због чега долази у Обљај, узима пасош Владе Билбије и одлази у Србију. Тамо је тешко живио, али се борио за опстанак. Борио се за живот, није био онај Гаврица, како су га у селу звали, тада се показао као његов омиљени јунак Гаврош, Виктора Игоа.

Гаврило Принцип је одрастао у патријархалној породици, од мајке Марије која је била сељанка, и оца поштара.

"Волио је он своје. Поштовао. Једном је донио филџан мајци са српском тробојком. Тај филџан је и данас код мене. Иако је три пута горио у ратовима, одолио је душманској ватри. Имао је и велико срце. Волио је једну комшиницу из села Лука, звала се Јелена. Волио је он и Вуку", кроз осмијех говори Гаврило Миле, чија је кућа одмах поред родне куће Гаврила Принципа.

А кућа великог јунака Гаврила Принципа, најљепшег цвијета са Шатора, налази се далеко од ужурбаног свијета, у најљепшим крајишким шумама.

Гаврило Принцип је, прича праунук, уткан у све Граховљане. О њему се пјева, пише и прича са посебним поштовањем, а поготово ове године када се обиљежава 100 година од његове смрти.

"Из принципа, за навјек, поносићемо се храброшћу Гаврила Принципа", каже Гаврило Миле Принцип, један од насљедника славног јунака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана