Фочански полицајци спасли дјечаке од набујале Дрине

Радмила Ђевић
Фочански полицајци спасли дјечаке од набујале Дрине

Фоча - Фочански полицајци Немања Тривун и Ђорђе Елек спасили су двојицу дјечака који су, пецајући испод моста на ријеци Дрини, након наглог пораста нивоа воде, остали заробљени на бетонском постољу једног од стубова моста.

Тривун и Елек, који су припадници Јединице за подршку Полицијске управе Фоча, реаговали су брзо након позива за помоћ. Пронашли су гумени чамац да би могли спуштајући се низводно прићи дјечацима и спасити их од набујале Дрине. Све је, кажу, изгледало као на филму.

- Од комшије смо позајмили чамац, довеслали до стуба, ставили преплашену дјецу у њега и пребацили их на обалу, гдје су их сачекали родитељи. Они су заиста били уплашени, а ми смо се обрадовали јер је све прошло како треба - испричао Тривун, који је у Фочи познат као инструктор крав мага и велики хуманиста.

Овом храбром полицајцу и његовом колеги Ђорђу Елеку у спасилачкој мисији помогло је и дугогодишње искуство које су стекли у управљању чамцем на брзим ријекама.

- Рекреативно се бавимо рафтингом, тако да знамо како треба да се приђе мјесту гдје је судар матица и гдје су јаке струје. Дошли смо брзо, тако да се све завршило добро  - прича Елек. Припадници МУП-а РС ову спасилачку акцију не сматрају подвигом, већ својом редовном активношћу коју им налаже плава униформа.

- То је наша дужност и за то примамо плату и зато смо се и школовали. Када год је грађанима потребна помоћ, ми смо ту да помогнемо - поручују млади полицајци.

Дјечаци узраста од 12 и 13 година на пецање су изашли у понедјељак око подне док је ниво воде био мали, а до наглог пораста ријеке дошло је пуштањем воде из Хидроелектране “Мратиње” на ријеци Пиви у Црној Гори.

За свега три минута водостај сурове Дрине порастао је за око 90 центиметара. Малишани су остали заробљени на спруду. Викали су и паничили, а цијели призор посматрали су њихови родитељи који су упорно покушавали да их умире.

- Све је изгледало као хорор, били смо у близини, покушавали смо да их смиримо да не паниче. Срећом, за двадесетак минута појавила се полиција са чамцем и спасила нашу дјецу, на чему смо им бескрајно захвални - рекао је отац једног од дјечака Срећко Ускоковић.

Родитељи су апеловали на надлежне службе да испод мостова на Дрини поставе упозорења на опасност од наглог надолажења воде истичући да је претходних година било и више случајева утапања у Поносни на колеге

У Полицијској управи Фоча поносни су на своје припаднике. Истичу да су млади полицајци за примјер друштвеној заједници како се брани униформа и позив.

- Ова акција показала је колико су полицијски послови значајни за заједницу и колико су наши припадници хумани, али исказује и једну другу страну, а то је храброст наших службеника који у сваком тренутку благовремено реагују - истакао је начелник Одјељења полиције ПУ Фоча Војислав Крунић.

зрокованих пуштањем великих количина воде из Пивског језера. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана