Фочаци пркосе опакој болести

Р. Ђ.
Фочаци пркосе опакој болести

Фоча - На иницијативу љекара Универзитетске болнице у Фочи основано је Удружење обољелих од малигних болести "Пркос", чији ће задатак бити пружање стручне помоћи обољелима, унапређење њиховог лијечења, превенција и едукација становништва о посљедицама малигних болести.

Према ријечима предсједнице новооснованог удружења Бранке Крешић, у Фочи је у великом порасту број обољелих од карцинома, због чега је формирање удружења било неопходно да би се обољели међусобно охрабрили и лакше носили са болешћу.

- У Универзитетској болници лијече се пацијенти из цијеле регије, од Требиња до Сокоца. На нашем одјељењу мјесечно око 150 пацијената прима хемиотерапију, а годишње их буде од 1.500 до 1.800. Пораст броја обољелих захтијева овакав вид организовања у смислу помоћи једних другима, унапређења лијечења и живота пацијената, али и да утичу на своју околину да се на вријеме јављају љекару да би болест на вријеме била откривена - рекла је супспецијалиста онкологије у Универзитетској болници Фоча Николина Дукић.

Стручњаци упозоравају да најновији епидемиолошки подаци за развијене земље говоре да ће један од три становника обољети од карцинома, а од 2020. један од два становника.

- Не можемо игнорисати ову болест и сваки дан проводити у нади да се нама неће десити, морамо дјеловати и спречавати, едуковати становништво и помоћи му - рекла је супспецијалиста онкологије у Универзитетској болници Фоча Јелена Владичић-Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана