Фоча за пет дана претворена у аветињски град

Р. Ђ.
Фоча за пет дана претворена у аветињски град

Фоча - Од почетка НАТО бомбардовања Фоче 1995. године јуче су се навршиле 23 године, а током те акције погинула су два војника и један цивил, док је град претрпио материјалну штету која је у то вријеме премашивала 50 милиона њемачких марака.

У НАТО агресији под називом “Намјерна сила” Фоча је била једна од бројних општина РС које су данима засипане бомбама. Бомбардовањем релејног система на Кмуру почели су авио-напади на Фочу, а НАТО агресор срушио је четири моста, два градска на Дрини и један на Бистрици, као и мост на Дрини у Осаници, која је тада припадала општини Фоча.

Актуелни начелник општине Радисав Машић у то вријеме био је главни и одговорни уредник јединог електронског медија у Фочи, који је становништву пружао информације и био им једини ослонац у тешка времена.

Присјећа се да је Фоча за пет дана претворена у руину, аветињски град у којем је владао страх и агонија.

- Када је почело бомбардовање, уништени су сви релејни објекти и прекинуте везе. Фоча је била одсјечена, изолована, а једина веза био је радио. Сјећам се да смо уживо из студија гледали бомбардовање Кмура, сви су били уплашени. Погинули су војници Војо Крунић и Ненад Лучић, а страдао је и цивил Радоман Старовлах, који је био руководилац релејне станице на Стражици, која је сравњена са земљом - присјећа се Машић.

Послије рата, Фоча се полако опорављала. Санирани су објекти, мостови, подигнуте зграде и куће. Јужни мост слободе на улазу у Фочу је обновљен 2001. године, а ових дана биће званично отворен жељезни мост на ријеци Дрини у насељу Доње Поље, који је годинама чекао реконструкцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана