Фоча: Пут чува село од пустошења

Радмила Ђевић
Фоча: Пут чува село од пустошења

Фоча - Лоши путеви горући су проблем фочанских села, због чега ће из општинског буџета бити издвојено око 177.000 марака за санацију локалних и некатегорисаних путева, што је за 140.000 више него лани.

Без инфраструктуре нема ни квалитетног живота у селима, због чега су многа и опустошила. Једно од таквих је и село Челебићи које је некада бројало више од 1.500 становника, а данас их је пет пута мање.

- Има око три стотине мјештана, а сваке године нас је све мање. Проблем је инфраструктура, становништво се сели због лошег пута, посебно омладина. Нема младих ни тридесетак. Имамо проблем и са напајањем струјом, ниједан стуб нисмо добили у овој години, нико не хаје за село - каже предсједник МЗ Челебићи Ивко Остојић.

Остојић додаје да је пут према Челебићима недавно обновљен, али да та пракса мора бити настављена и убудуће.

- Пут је поправљан љетос. Рађен је и овај дио регионалног пута, сада се бар може проћи, а прољетос је било баш лоше - каже Остојић.

Више улагања у саобраћајнице од локалне заједнице очекују и становници МЗ Јошаница.

- У току ове године асфалтиран је километар пута од споменика убијеним мјештанима ка селу. Насипан је и пут према Цвилину, док су остали у лошем стању. Низ захтјева за санацију и поправку путне мреже смо предали општини, сви су усвојени, али чекамо реализацију - каже предсједник МЗ Јошаница Недељко Матовић.

Од 138 километара локалних путева у Фочи, само двадесетак је асфалтирано. Сеоски, некатегорисани путеви углавном су запуштени.

- Први дио, санација локалних и некатегорисаних путева је урађен у више села, међу којима су и МЗ Јошаница и Челебићи, док је други дио у току - каже начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Бранка Саламадија.

Пројекти

Осим средствима општине, у току је санација сеоских путева у више мјесних заједница у оквиру пројекта Министарства за избјегла и расељена лица вриједног око 90.000 марака.

Тако ће у сеоске путеве укупно у овој години бити уложено око 267.000 марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана