Film o Aleksandru Masleši - najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade

Srna
Film o Aleksandru Masleši - najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade

Trebinje - U Trebinju je premijerno prikazan dokumentarni film o najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade Aleksandru Masleši pod nazivom “Suze govore istinu”, trebinjskog novinara Nebojše Kolaka.

Film traje 67 minuta i govori o šesnaestogodišnjem dječaku koji je napustio dječačku igru i školu, uzeo pušku i otišao na prvu liniju hercegovačkog fronta da brani otadžbinu.

U filmu govore njegovi roditelji, sestra i djed.

Kolak je istakao da je na dječaka poseban pečat ostavio devedesetpetogodišnji djed Rade.

“Nemoj mi zamjeriti što plačem, jer suze govore istinu”, prisjetio se Kolak Radovih riječi, zbog čega se i odlučio za ovaj naziv filma.

Govoreći o uspostavljanju kontakta sa porodicom Masleša, Kolak je rekao da mu je za to trebalo više od tri godine, te da je, poslije otkrivanja Aleksandrovog spomenika u Bregovima, dogovorio sa njegovim najbližim da uradi dokumentarni film.

“Dijete koje je dalo svoj život za otadžbinu zaslužuje da priča o njemu ostane zapisana. Nova pokoljenja treba da znaju priču o dječaku koji je hrabro stao na branik otadžbine i za nju dao svoj život”, rekao je Kolak.

Slavko Perošević je napisao epsku pjesmu o Aleksandru, čije odlomke u filmu govori Ratomir Mijanović.

Aleksandar je ranjen 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica, a preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 16. januara 1995. godine.

Stadion malih sportova u Bregovima nosi njegovo ime, a ispred ovog objekta je u januaru otkriven spomenik, dok je kod stadiona u Policama nacrtan grafit sa Maslešinim likom i amblemom Vojske Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana