Европа нови дом требињским псима

Ратомир Мијановић
Европа нови дом требињским псима

Требиње - Азил за псе у Требињу добио је лиценцу за извоз паса у земље Европске уније, којом ће напуштени пси ускоро добити удомитеље широм Старог континента.

Одлуку о лиценци донијела је Канцеларија за ветеринарство БиХ и с њом су јуче упознати надлежни у Одјељењу за стамбено-комуналне послове.

Према ријечима начелнице тог одјељења Јање Ћапин, за добијање ове лиценце било је потребно испунити високе критеријуме.

- То се првенствено односи на достављање комплетне документације у вези са азилом и псима који бораве у њему. Представници Канцеларије за ветеринарство обиласком азила увјерили су се да су хигијена, ухрањеност, здравствена њега паса и сами услови на задовољавајућем нивоу и да азил испуњава критеријуме како би могао бити увршћен на листу склоништа из којих се животиње извозе у Европску унију - појаснила је Ћапинова.

На овај начин број паса у азилу, а самим тим и на улицама Требиња, биће знатно смањен.

- Пси који буду извезени у Европску унију добиће адекватан третман и смјештај. Свјесни смо, проучавајући регулативу и праксу ЕУ, колико Европа пажње поклања бризи и њези животиња - навела је Ћапин.

У претходном периоду азил на Ободини је регистрован код Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и направљен је регистар са подацима за сваког пса који буде збринут, чиме је комплетан процес збрињавања паса уведен у законске и правне оквире.

Ћапинова је напоменула да су надлежни из ресорног министарства, у сарадњи са ветеринарским инспектором и ветеринарском амбулантом која се брине о здрављу паса док бораве у азилу, у процесу преговарања са удружењем “Dogs trust” из Сарајева о стерилизацији како невласничких, тако и власничких паса у Требињу,

- Стерилизација је велики трошак за власнике, а осим тога, на тај начин би се помогло у спречавању даљег повећања броја невласничких паса - истакла је Ћапинова.

Она је подсјетила да је Требиње град који води рачуна о хуманости и бризи према животињама, првенствено невласничким псима, који углавном представљају проблем и терет за сваку локалну заједницу.

Азил на Ободини дјелује при “Комуналном” предузећу у Требињу, а у протеклом периоду је и реконструисан. Број паса који бораве у азилу је промјенљив, а у њему је просјечно 30 паса.

Азил

Овакав систем извоза паса у ЕУ, функционише у Бихаћу од 2014. године.

- Ветеринарску станицу у Бихаћу финансирамо кроз програм кастрације и стерилизације паса луталица, донирамо храну којом хране псе у азилу на Горјевцу, те помажемо приликом санирања повреда паса - рекао је раније Валери Џорџ из “Arche for Dogs” у њемачкој покрајини Бремен и истакао да та ветеринарска станица у току године у ЕУ може извести око хиљаду паса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана