Episkop Dimitrije: Hercegovinu voditi putem ljubavi i preporoda

Ratomir Mijanović
Episkop Dimitrije: Hercegovinu voditi putem ljubavi i preporoda

Trebinje - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej juče je u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju rukopoložio i uveo u arhipastirski tron novoizabranog vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija Rađenovića.

Svetu arhijerejsku liturgiju, sa činom hirotonije i ustoličenja, služio je patrijarh Irinej, uz sasluženje mitropolita i episkopa, sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve, a u prisustvu velikog broja vjernika iz Trebinja i Hercegovine koji su do kraja ispunili unutrašnjost i portu Sabornog hrama.

Svečanosti rukopoloženja i uvođenja u tron novog episkopa prisustvovali su predsjednik RS Milorad  Dodik, premijerka Željka Cvijanović, direktor Sekretarijata za vjere u Vladi RS Dragan Davidović, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović te brojne zvanice iz javnog života cijelog regiona.

U svečanoj besjedi nakon primanja episkopskog žezla, vladika Dimitrije kazao je da će njegovati Hercegovcima urođenu sabornost, brinuti se o starima i nemoćnima, pozivajući sve na solidarnost i istinsku brigu jednih o drugima.

- Ova će odgovornost za bližnje, nadam se, voditi zajednici u kojoj će čestitost, marljivost i poštenje biti cijenjeni i dovoljni za život dostojan čovjeka. Upravo čovjek koji živi pored nas i njegovo dobro biće moj jedini motiv za društvenu angažovanost - rekao je novoustoličeni episkop, koji je naslijedio vladiku Grigorija koji je imenovan za episkopa frankfurtskog i cijele Njemačke Grigorija.

Istakao je da linija koja odvaja dobro i zlo ne prolazi granicama država niti između klasa, političkih partija, ni linijom ovdašnjih razgraničenja i razlika, već kroz svako ljudsko srce. On je podsjetio da je istorija ove zemlje u znaku krsta, stradanja i vaskrsavanja, ali i da je bila i rasadnik slobodarskih ideja, društvenog i kulturnog preporoda, velikana britkog uma Dučića, Šantića, Bogišića, braće Ćorovića… Vladika je istakao da će posebnu pažnju posvetiti obrazovanju mladih, poštujući njihovu bogomdanu slobodu i integritet, naglasivši da Hercegovina može ponovo da bude među pokretačima sveopšteg preporoda.

Predsjednik RS Milorad Dodik ocijenio je da je ustoličenje novoizabranog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija važan događaj za Srpsku, jer je i Crkva važan element srpskog identiteta.

- Želimo da obezbijedimo kontinuitet dobrog odnosa između Crkve i naroda. Ovdje narod vjeruje, poštuje i voli Srpsku pravoslavnu crkvu - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Crkva je pokazala i dokazala da njeguje srpski jezik, srpsko pismo, krsnu slavu, što obezbjeđuje i jak nacionalni i narodni identitet.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izrazio je nadu da će novoustoličeni episkop Dimitrije unijeti ljubav među svoju pastvu, a onda i sa svima drugim narodima, čime će biti pokazano da su Srbi narod božije ljubavi.

- Svi smo, kao Crkva i hrišćani, dužni i pozvani da pokažemo ljubav, onako kako Bog prema nama pokazuje, ne gledajući ko je ko - kazao je Irinej.

Rijeka Hercegovaca i Crnogoraca prisustvovala je ovom događaju. Bilećanin Mijo Aćimović rekao je da mu je puno srce.

- Ovo je sveti i veliki dan. Hercegovina je svetog Save djedovina, zavještanje svetog Vasilija.... Episkopu Dimitriju želim mnogo radosti i uspjeha u radu, a našem hercegovačkom narodu da velike trenutke doživi pod načelstvom našeg vladike - rekao je Aćimović. Iz Herceg Novog je na veliku svečanost došao Aćim Kulinović.

- Naša eparhija prostire se i na Sutorinu. Novom vladici šaljem pozdrav sa mora, iz njegove i naše eparhije - kaže Kulinović.

Biografija

Novoizabrani episkop Dimitrije rođen je 12. novembra 1976. godine na Cetinju u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi.

Zamonašen je u manastiru Tvrdoš kod Trebinja 2003. godine. U čin jerođakona rukopoložen je 2004, a u čin jeromonaha 2005. godine. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči 2012. godine.

Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine. Na prijedlog tadašnjeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, a odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovan je činom arhimandrita 21. maja 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana