Епископ Димитријe: Херцеговину водити путем љубави и препорода

Ратомир Мијановић
Епископ Димитријe: Херцеговину водити путем љубави и препорода

Требиње - Његова светост патријарх српски Иринеј јуче је у Саборном храму Светог преображења Господњег у Требињу рукоположио и увео у архипастирски трон новоизабраног владику захумско-херцеговачког и приморског Димитрија Рађеновића.

Свету архијерејску литургију, са чином хиротоније и устоличења, служио је патријарх Иринеј, уз саслужење митрополита и епископа, свештенства и монаштва Српске православне цркве, а у присуству великог броја вјерника из Требиња и Херцеговине који су до краја испунили унутрашњост и порту Саборног храма.

Свечаности рукоположења и увођења у трон новог епископа присуствовали су предсједник РС Милорад  Додик, премијерка Жељка Цвијановић, директор Секретаријата за вјере у Влади РС Драган Давидовић, градоначелник Требиња Лука Петровић те бројне званице из јавног живота цијелог региона.

У свечаној бесједи након примања епископског жезла, владика Димитрије казао је да ће његовати Херцеговцима урођену саборност, бринути се о старима и немоћнима, позивајући све на солидарност и истинску бригу једних о другима.

- Ова ће одговорност за ближње, надам се, водити заједници у којој ће честитост, марљивост и поштење бити цијењени и довољни за живот достојан човјека. Управо човјек који живи поред нас и његово добро биће мој једини мотив за друштвену ангажованост - рекао је новоустоличени епископ, који је наслиједио владику Григорија који је именован за епископа франкфуртског и цијеле Њемачке Григорија.

Истакао је да линија која одваја добро и зло не пролази границама држава нити између класа, политичких партија, ни линијом овдашњих разграничења и разлика, већ кроз свако људско срце. Он је подсјетио да је историја ове земље у знаку крста, страдања и васкрсавања, али и да је била и расадник слободарских идеја, друштвеног и културног препорода, великана бритког ума Дучића, Шантића, Богишића, браће Ћоровића… Владика је истакао да ће посебну пажњу посветити образовању младих, поштујући њихову богомдану слободу и интегритет, нагласивши да Херцеговина може поново да буде међу покретачима свеопштег препорода.

Предсједник РС Милорад Додик оцијенио је да је устоличење новоизабраног епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија важан догађај за Српску, јер је и Црква важан елемент српског идентитета.

- Желимо да обезбиједимо континуитет доброг односа између Цркве и народа. Овдје народ вјерује, поштује и воли Српску православну цркву - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Црква је показала и доказала да његује српски језик, српско писмо, крсну славу, што обезбјеђује и јак национални и народни идентитет.

Његова светост патријарх српски Иринеј изразио је наду да ће новоустоличени епископ Димитрије унијети љубав међу своју паству, а онда и са свима другим народима, чиме ће бити показано да су Срби народ божије љубави.

- Сви смо, као Црква и хришћани, дужни и позвани да покажемо љубав, онако како Бог према нама показује, не гледајући ко је ко - казао је Иринеј.

Ријека Херцеговаца и Црногораца присуствовала је овом догађају. Билећанин Мијо Аћимовић рекао је да му је пуно срце.

- Ово је свети и велики дан. Херцеговина је светог Саве дједовина, завјештање светог Василија.... Епископу Димитрију желим много радости и успјеха у раду, а нашем херцеговачком народу да велике тренутке доживи под начелством нашег владике - рекао је Аћимовић. Из Херцег Новог је на велику свечаност дошао Аћим Кулиновић.

- Наша епархија простире се и на Суторину. Новом владици шаљем поздрав са мора, из његове и наше епархије - каже Кулиновић.

Биографија

Новоизабрани епископ Димитрије рођен је 12. новембра 1976. године на Цетињу у Црној Гори. Основну и средњу школу је завршио у Будви.

Замонашен је у манастиру Тврдош код Требиња 2003. године. У чин јерођакона рукоположен је 2004, а у чин јеромонаха 2005. године. Дипломирао је на Православном богословском факултету “Свети Василије Острошки” у Фочи 2012. године.

Као тврдошки јеромонах именован је за настојатеља манастира Дужи 2015. године. На приједлог тадашњег епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија, а одлуком Светог архијерејског синода, одликован је чином архимандрита 21. маја 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана