Elizabeta i Lidija neumorno obilaze Prnjavorčane prepuštene sudbini

Brane Radulović
Elizabeta i Lidija neumorno obilaze Prnjavorčane prepuštene sudbini

Prnjavor - Patronažne sestre Elizabeta Blagojević i Lidija Hajek svakodnevno obilaze stare, nemoćne i ugrožene stanovnike Prnjavora, neumorno dokazujući ljudima prepuštenim sudbini da nisu sami i da u teškim vremenima imaju na koga da se oslone.

Posao pred njima je utoliko veći jer u prnjavorskoj patronažnoj službi “Karitas”, koju podržava istoimena organizacija iz Graca, radi samo ovaj plemeniti duet žena velikog srca i želje da usreće druge.

- Pomažemo u kući i u njezi bolesnika, razgovaramo sa njima - opisuju svoja zaduženja ove humanitarke.

U deceniju i po, koliko su u ovoj humanoj misiji, susretale su se i sa nevoljama na putu dok pokušavaju da stignu do starih, bolesnih i usamljenih.

- Bilo je situacija kada smo i svoje živote stavljale na kocku. Zimi smo prolazile putevima koji su neprohodni, angažovale smo i traktor i džip, samo da dođemo do nepokretnog bolesnika. Zahvalne smo i ljekarima u prnjavorskom Domu zdravlja, koji  slobodno vrijeme koriste da s nama odu da pregledaju bolesnika - priča Lidija.

Bez obzira na to što djeluje pri Rimokatoličkoj crkvi, ne gledaju ko je koje vjere.

- Naše aktivnosti su raznovrsne. Teških i nepokretnih je sve više. Veliku podršku dobijamo od sveštenstva, ali i od Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kao i od Centra za socijalni rad  u Prnjavoru - kažu patronažne sestre.

Jedan od onih kojima pomažu je i osamdesetsedmogodišnji Tomo Pavlović iz Kulaša, koji ističe da ne bi imao s kim da popriča da nema Patronažne službe. Nakon smrti supruge, ostao je sam, a potomke nisu imali. 

-  Da nije njih, loše bi bilo - kaže starina Tomo, koga zdravlje odavno ne služi. Veliki mu problem, dodaje, predstavlja zima. Noge ga izdaju, pa mu je teško da donese drva. Tu u pomoć priskaču Elizabeta i Lidija.

- Kad samujem pomičem kantu punu drva pedalj po pedalj, a kad one dođu, onda one donesu pune kante - priča Pavlović.

Apel

Iz Patronažne službe apeluju na sve ljude dobre volje da pomažu onima koji žive u nemaštini jer neki, pored toga što su u bijedi, izgubili su i zdravlje.

- Mnogo dobrih ljudi nam se javlja da pruži pomoć. To u stvari i jeste “Karitas”, ljubav na djelu, da se svi uključe i pomognu onima kojima treba pomoć - apeluje Elizabeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana