Елизабета и Лидија неуморно обилазе Прњаворчане препуштене судбини

Бране Радуловић
Елизабета и Лидија неуморно обилазе Прњаворчане препуштене судбини

Прњавор - Патронажне сестре Елизабета Благојевић и Лидија Хајек свакодневно обилазе старе, немоћне и угрожене становнике Прњавора, неуморно доказујући људима препуштеним судбини да нису сами и да у тешким временима имају на кога да се ослоне.

Посао пред њима је утолико већи јер у прњаворској патронажној служби “Каритас”, коју подржава истоимена организација из Граца, ради само овај племенити дует жена великог срца и жеље да усреће друге.

- Помажемо у кући и у њези болесника, разговарамо са њима - описују своја задужења ове хуманитарке.

У деценију и по, колико су у овој хуманој мисији, сусретале су се и са невољама на путу док покушавају да стигну до старих, болесних и усамљених.

- Било је ситуација када смо и своје животе стављале на коцку. Зими смо пролазиле путевима који су непроходни, ангажовале смо и трактор и џип, само да дођемо до непокретног болесника. Захвалне смо и љекарима у прњаворском Дому здравља, који  слободно вријеме користе да с нама оду да прегледају болесника - прича Лидија.

Без обзира на то што дјелује при Римокатоличкој цркви, не гледају ко је које вјере.

- Наше активности су разноврсне. Тешких и непокретних је све више. Велику подршку добијамо од свештенства, али и од Фонда здравственог осигурања РС, као и од Центра за социјални рад  у Прњавору - кажу патронажне сестре.

Један од оних којима помажу је и осамдесетседмогодишњи Томо Павловић из Кулаша, који истиче да не би имао с ким да поприча да нема Патронажне службе. Након смрти супруге, остао је сам, а потомке нису имали. 

-  Да није њих, лоше би било - каже старина Томо, кога здравље одавно не служи. Велики му проблем, додаје, представља зима. Ноге га издају, па му је тешко да донесе дрва. Ту у помоћ прискачу Елизабета и Лидија.

- Кад самујем помичем канту пуну дрва педаљ по педаљ, а кад оне дођу, онда оне донесу пуне канте - прича Павловић.

Апел

Из Патронажне службе апелују на све људе добре воље да помажу онима који живе у немаштини јер неки, поред тога што су у биједи, изгубили су и здравље.

- Много добрих људи нам се јавља да пружи помоћ. То у ствари и јесте “Каритас”, љубав на дјелу, да се сви укључе и помогну онима којима треба помоћ - апелује Елизабета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана