Džinovske guske Dubravka Vojtaljuka oz Laktaša rastu uz muziku

Anadolija
Džinovske guske Dubravka Vojtaljuka oz Laktaša rastu uz muziku

Banjaluka - Dubravko Vojtaljuk (30) iz Jablana kod Laktaša jedan je od rijetkih uzgajivača peradi u BiH koji u svojoj kolekciji ima i najkrupnije guske na svijetu - tuluske guske čija težine prelazi 15 kilograma.

On tvrdi da su u pitanju izuzetno pametne životinje, te da su priče o njima stereotip.

- Same se za sebe brinu, moje je samo da ih nahranim - kaže Vojtaljuk. Iako ima kokoške, patke i prepelice, guske su mu na prvom mjestu.

- One su me uvijek fascinirale svojom jednostavnošću. Prvenstveno ta tuluska guska - superteški tip - ispričao je Dubravko Vojtaljuk. Nabavio ih je 2016. godine, a sada pored četiri odrasle jedinke, vodi brigu i o pet jaja i nada se da će se iz njih izleći mladi.

U istu prostoriju sa inkubatorima u kojima leže živinu koju uzgaja, Vojtaljuk je smjestio i prepelice, a ono što je posebno interesantno jeste da im po cijeli san pušta muziku.

- One su specifične po tome što se jako uplaše svaki put kada uđete u prostoriju. Zbog toga im ostavim upaljen radio, pa kada uđem ne reaguju uopšte - ispričao je on.

S obzirom na to da je teški tip tuluske guske teško pronaći, a i da se cijena odraslih gusaka kreće do 500 KM, Vojtaljuk se u međuvremenu posvetio i uzgoju srednjeg tipa, kojih ima 70.

Prema njegovim riječima, guskama najviše odgovara zima i po cijeli dan leže na snijegu.

- Najkorisnija je njihova mast, tačnije loj koji je prirodni lijek protiv mnogih bolesti. Meso je vrhunsko, a džigerica najcjenjenija u svijetu poslije kavijara - ispričao je Vojtaljuk. Pošto se malo ljudi bavi proizvodnjom guščije masti za liječenje česte su i prevare, pa je Vojtaljuk svoj proizvod testirao u Veterinarskom institutu "Dr Vaso Butozan", kako bi imao dokaz da prodaje autentičan proizvod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana