Двије организације примиле новац из буџета града Приједора, а нису доставиле извјештај о утрошку

Срна
Двије организације примиле новац из буџета града Приједора, а нису доставиле извјештај о утрошку

Приједор - Од 28 невладиних организација /НВО/ за чије пројекте је из буџета града Приједора лани издвојено 60.000 КМ, двије нису доставиле финансијске и наративне извјештаје о реализацији пројеката за које су добиле јавни новац, иако су то биле обавезне да учине до краја календарске године.

Ријеч је о Планинарском друштву Клековача, које је за пројекат топлификације планинарског дома “Котловача” на Козари из градске касе добило 2.500 КМ, те о Фудбалској спортској асоцијацији /ФСА/ Приједор, која је исти износ добила за набавку спортске опреме, наводи се у информацији Одјељења за друштвене дјелатности града Приједора о избору и реализацији пројеката НВО у 2018. години.

На конкурс се пријавило 50 удружења са укупно 50 приједлога. Због непотпуне документације одбачено је 18 апликација, а од 32 које су испуњавале услове суфинансирање је одобрено за 28. Појединачно одобрени износи кретали су се од 1.000 до 3.500 КМ по пројекту.

Куриозитет је да су и ове године међу одобреним апликантима и спортски клубови, иако у буџету града Приједора постоји посебна ставка дотације за спортске клубове по програму и она је, по правилу, вишеструко већа од ставке за НВО. Лани је износила

280.000 КМ, а ове године 297.000 КМ, према 58.266 КМ колико је планирано за НВО.

Осим споменуте ФСА, ријеч је и о Одбојкашком клубу “Вожд”, Фудбалском клубу “Брзи” Буснови, Омладинском фудбалском клубу “Слога” Ракелићи и Гимнастичком клубу “Лидер”, којима је из НВО ставке дато укупно 10.000 КМ, што је шестина цјелокупне ставке.

Од 2009. године град Приједор расписује јавни конкурс за суфинансирање пројеката невладиних организација у областима запошљавања, социјалне заштите, културе, образовања, јачања демократског друштва, људских права, развоја спорта, екологије, здравства, туризма, привреде и пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана