Duhovna radost u srcima mještana u prijedorskom naselju Čirkin Polje

Snežana Tasić
Duhovna radost u srcima mještana u prijedorskom naselju Čirkin Polje

Prijedor - Izgradnja temelja manastira posvećenog Pokrovu presvete Bogorodice počela je u prijedorskom naselju Čirkin Polje, u blizini mjesta gdje je bio srednjovjekovni manastir Miloševac.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin izjavio je da na taj način nekadašnji manastir Miloševac doživljava obnovu i vaskrsnuće te izrazio nadu da će do kraja godine biti završen i osveštan temelj novog vjerskog objekta.

- Manastir Miloševac je stradao u vrijeme austro-turskog rata. Često ovdje u groblju i u neposrednoj blizini puta nailazimo na iskopine manastira, na temelje, ciglu, keramiku, kamen koji ukazuje upravo na postojanje te građevine. S obzirom na to da je na tom mjestu groblje i da sada nismo u mogućnosti da iskopavamo grobove, novi temelj gradimo u neposrednoj blizini te lokacije - istakao je Hrvaćanin.

On je dodao da je ideju vladike da bude obnovljen, odnosno da ponovo bude izgrađen pravoslavni objekat podržao vjerujući narod ovog kraja. To potvrđuje i penzioner Slavko Timarac koji je rekao da nema riječi kojima može izraziti osjećanje koje mu je donijela ta vijest da u neposrednoj blizini niče manastir.

- Slušao sam od roditelja i djedova da je ovde bio manastir i ne mogu opisati kakvu duhovnu radost u naš kraj donosi gradnja novog manastira - istakao je Timarac.

Kaže da se narod već sprema za skoro osveštanje temelja te da vjeruje da će, obradovani ovom viješću, i mnoge njegove komšije i mještani priskočiti u pomoć, što novčano, što radom, da manastir što prije dođe i pod krov.

Objekat će biti dimenzija 30 puta 20 metara, a pomoć u izgradnji očekuje se od lokalne zajednice, Vlade RS i vjerujućeg naroda.

Gradilište su juče obišli vladika banjalučki Jefrem, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, Marko Pavić i sveštenici pravoslavne crkvene opštine Prijedor te utvrdili da radovi idu predviđenom dinamikom.

Istorijski podaci govore da se manastir Miloševac nalazio u blizini rječice Miloševice u naselju Čirkin Polje i mjestu Crkvina. I u tim dokumentima pominje se da se na dijelu manastirišta razvilo seosko groblje.

Prema narodnoj priči, crkva Rođenja presvete Bogorodice na Pašincu je izgrađena 1890. godine od kamena porušenog manastira Miloševac. +++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana