Dualno obrazovanje iduće godine u školama u Srpskoj

ATV
Dualno obrazovanje iduće godine u školama u Srpskoj

Teorija u učionicama a praksa u preduzećima – već od naredne godine ovako bi mogla da izgleda nastava za srednjoškolce određenih smjerova.

Sličnih primjera ima i sada ali bi, dogodine, sve trebalo da bude organizovanije i masovnije u okviru sistema dualnog obrazovanja. Privrednici su uvjereni da bi princip – iz školske klupe na posao, bio dobitna kombinacija, a s tim su saglasni i u resoru prosvjete. Međutim, do te tačke ima mnogo posla. Nakon što usvoje zakon, objašnjava ministar prosvjete RS, moraju da identifikuju preduzeća koja ispunjavaju uslove da se kod njih izvodi praktična nastava.

“Kada kažemo da ispunjavaju uslove, to znači da moraju ispunjavati i kadrovski i materijalno i uslove zaštite djece na radnom mjestu i slično da bi mogli da se organizuju da se kod njih održava praktična nastava”, kaže Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Procjena ministarstva je, da trenutno, nema dovoljno preduzeća koja ispunjavaju uslove. Na Privrednoj komori je da sastavi registar, a tamo kažu da vjeruju da će interesa biti. Stručni i kvalifikovani radnici su im, kažu, neophodni pa godinama traže od Ministarstva prosvjete da se u škole u Srpskoj uvede dualni sistem obrazovanja koji znači dobru praksu, ali i skromnu mjesečnu naknadu. Ipak, i privrednici imaju svoje uslove.

“Ono što je neophodno je da se sistemski riješi to pitanje i da se nađe način da se tim preduzećima izađe u susret i da se nađe sistem da im se nadoknadi novac koji oni budu uložili u obrazovanje tih kadrova, s obzirom da će oni u tom slučaju obrazovati ne samo kadrove za svoje kompanije nego za kompanije iz svih sektora privrede”, kaže Vlado Blagojević iz Privredne komore.

Učenje kroz rad pozdravljaju i nastavnici. Odraziće se, smatraju, i na učenike završnih razreda osnovnih škola.

“Reforma srednjeg obrazovanja moraće za sobom povući reformu i osnovnog obrazovanja, naročito obrazovanja od šestog do devetog razreda gdje će prilagođavati djecu upravo tom dualnom obrazovanju u srednjim školama”, kaže Miroslav Popržen, nastavnik u Osnovnoj školi Sveti Sava Banjaluka.

Srbija je prije nekoliko mjeseci usvojila Zakon o dualnom obrazovanju koji predviđa da veći broj učenika od iduće godine uđe u sistem “učiti i raditi” u kome bi trebalo da primaju naknadu od 70 odsto minimalne cijene rada. Zasad je u tom sisitemu osam odsto učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana