Дозвољена градња код виле Пасколо

Вељко Зељковић
Дозвољена градња код виле Пасколо

Бањалука - Комисија за очување националних споменика БиХ на једној од својих посљедњих сједница донијела је одлуку према којој ће убудуће бити могућа градња пословно-стамбених објеката на подручју Пасколине виле у Бањалуци, објекта који се налази на листи заштићених националних споменика у БиХ.

- Дозвољена је изградња новог објекта у зони националног споменика са сјеверне и источне стране Виле Пасколо, док је са јужне стране потребно очувати визуелни интегритет - наводи се у овој одлуци Комисије за очување националних споменика БиХ, уз опаску како је приликом било каквих грађевинских радова неопходно водити рачуна да не дође до физичких оштећења ове виле која се третира као национални споменик прве категорије.

Комисија је на овај начин промијенила своју ранију одлуку од 26. октобра 2010. када је овај репрезентативни објекат прогласила националним спомеником и ван снаге ставила све развојне просторно-планске акте града Бањалука везано за ову историјску грађевину и парцелу на којој се она налази.

Према ријечима извора “Гласа Српске” Комисија је вјероватно кориговала своју ранију одлуку како би изашла у сусрет познатом бањалучком бизнисмену Брани Јанковићу, у чијем посједу се од 2003. године налази ова позната вила и земљиште. Јанковић ју је тада купио од насљедника и у међувремену, у њеној непосредној близини већ изградио стамбено-пословни комплекс.

Зашто је ова одлука промијењена нисмо успјели добити званични одговор. Како нам је навела службеница за односе са јавношћу ове комисије, она није у прилици да коментарише поменуту одлуку, истичући како то може урадити тек након што им се писмено обратимо.

Саговорник “Гласа Српске”, међутим, упозорава како би се ускоро иста прича могла поновити и са Фабриком дувана Бањалука која се налази на привременој листи националних споменика под заштитом државе.

Након стављања катанца на врата овог некада успјешног привредног колектива, многи су бацили око на имовину овог предузећа, а посебно на атрактивно земљиште које се налази у самом центру Бањалуке вриједно више милиона марака, а о чему је “Глас Српске” већ писао.

Наводно је за ово атрактивно земљиште у самом центру града највише заинтересован један познати бањалучки доктор, који заједно са пословним партнерима планира градњу репрезентативног стамбено-пословног објекта.

- Не би ме зачудило да и у овом случају Комисија промијени свој став, јер  код нас већ годинама уназад крупан капитал и интереси појединаца кроје законе - закључио је извор “Гласа Српске”.

Некада луксузни објекат, а данас...

Вилу Пасколо саградио је индустријалац Емерицио Пасколо. Сам објекат спада у ред луксузних стамбених објеката са вртом грађеним у периоду између два свјетска рата. Након завршетка Другог свјетског рата у вили су живјели насљедници Паскола, а од 1992. године извршена је дјелимична промјена намјене објекта. Вила се данас налази у запуштеном и девастираном стању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана