Dotrajali cjevovod zavrnuo slavine u Trebinju

Anita Janković-Rečević, Ratomir Mijanović
Dotrajali cjevovod zavrnuo slavine u Trebinju

Trebinje - Stanovnici Trebinja već danima vode bitku sa nestašicom vode koju prouzrokuje pucanje cijevi, a dotrajalost cjevovoda starog više od četiri decenije prijeti kvarovima bez kraja.

Trebinje je četiri puta u posljednjih sedam dana ostalo bez vode zbog pucanja glavnog transportnog cjevovoda.

Juče je organizovano i snabdijevanje vodom cisternama na desetak punktova, a uz suve slavine i čekanje na dolazak cisterne, dodatnu nervozu kod građana izaziva i nestašica većih pakovanja vode u prodavnicama.

Direktor „Vodovoda“ Trebinje Spasoje Radović ističe da su radnici danonoćno na terenu.

- Čim saniramo jedan kvar, pojavi se drugi. U nedjelju smo cijeli dan radili i kvar otklonili oko 19 časova, međutim u 23 sata se desio novi kvar na transportnom cjevovodu koji je vrlo specifičan. Do cijevi koja je pukla ne možemo doći mašinama, pa radnici moraju kopati ručno. Očekujemo da se problem sanira do kraja dana - rekao je juče Radović.

Objasnio je da kvarovi nastaju zbog starosti cjevovoda.

- Cjevovod je izgrađen 1974. godine, pa je razumljivo da dolazi do pucanja cijevi. Takođe, dugogodišnje nasipanje puteva raznim materijalima stvorilo je dodatni pritisak na cijevi - naglasio je Radović. 

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović za suve slavine krivi dotrajalost sistema i nebrigu prethodnika.

- Neko ranije je imao novac na računu, ali nije rješavao probleme. Zato ćemo užurbanim procedurama realizovati ostatak projekta revitalizacije vodovodnog sistema lijeve i desne obale Trebišnjice - istakao je Petrović.

Milena Vico iz trebinjskog naselja Hrupjela ističe da im je nestašice vode prvog dana blokirala sve aktivnosti, naglašavajući da su brzo našli rješenje zahvaljujući hercegovačkoj snalažljivosti.

- Za piće i spremanje hrane vodu kupujemo i nezgodno nam je samo kupanje, ali i tu se snalazimo. Živim u prigradskom naselju i vodu za higijenu grabim iz čatrnje, a za kupatilo smo skupili kišnicu - ispričala je Vico.

Mirko Tomašević nedjelju je proveo skupljajući kišnicu.

- Kišnicom, koja mi služi za higijenu i kupatilo, snabdio sam se za nekoliko dana, a za piće kupujem. Dok je kiše i novca, nikom se neću žaliti - rekao je Tomašević.

Direktor Bolnice Trebinje Vaso Mijanović ističe da im nestašica vode otežava rad, ali da nemaju velikih problema.

  • Osnovne funkcije uspješno obavljamo jer na Odsjeku za hemodijalizu imamo veliki rezervoar koji punimo uz pomoć Vatrogasne jedinice, tako da dijaliza normalno funkcioniše. Imamo i tehničku vodu koju koristimo za sterilizaciju i vešeraj - rekao je Mijanović. Dodao je da bi problema moglo biti u laboratoriji ako ovo potraje.

Novi cjevovod

Radović ističe da je jedino rješenje generalna rekonstrukcija cjevovoda, koja nije izvodljiva dok se ne obezbijedi alternativno snabdijevanje vodom izgradnjom vodovodne infrastrukture od izvorišta do grada lijevom obalom Trebišnjice.

- Projekat je već završen i radiće se vrlo brzo transportni cjevovod lijevom obalom Trebišnjice kroz projekat rekonstrukcije vodovodnog sistema. U situacijama kada dođe do pucanja glavne transportne cijevi imaćemo snabdijevanje „bajpasom“ sa druge strane rijeke - kaže Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana