Domovi u Dragočaju i Debeljacima otvaraju vrata u novom ruhu

Miloš Vasiljević
Domovi u Dragočaju i Debeljacima otvaraju vrata u novom ruhu

Banjaluka - Stanovnici Dragočaja i Debeljaka postali su bogatiji za savremene društvene domove, gdje će se okupljati penzioneri, vježbati folkloraši, a ovdje će slobodno vrijeme moći da provode i drugi mještani željni druženja.

Dom u Dragočaju bi vrata trebalo da otvori u utorak, dok će ovakav objekat u Debeljacima biti otvoren krajem sljedeće sedmice.

Ove investicije od velike su važnosti za ostanak i opstanak mještana u ruralnim dijelovima grada, za koje je iz gradske kase izdvojeno oko 210.000 maraka.

- Oba društvena doma bila su u lošem stanju i bilo ih je potrebno rekonstruisati. Nešto veći zahvat izveden je na rekonstrukciji objekta u Dragočaju, gdje su urađeni stolarija, stropovi, podovi i drugi unutrašnji radovi - rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

On je dodao da od savjeta mjesnih zajednica očekuje da u obnovljenim objektima organizuju razne aktivnosti.

A u Savjetu MZ Dragočaj ne sjede skrštenih ruku, ističući da je obnova doma za njih veliki korak naprijed. Obnovili su krov doma prije dvije godine, a unutrašnji radovi su pravo osvježenje, na čemu su zahvalni Gradskoj upravi.

- Ovo je od neprocjenljivog značaja za našu MZ, koja obuhvata sela Dragočaj, Ramići i Barlovci. Raduje nas i briga gradskih vlasti koje vode računa o stanovnicima ovog kraja, kojih ima sve više, sada i oko deset hiljada. Unutrašnjost doma je sređena, još kada završimo dvorište, uz opremanje doma namještajem, ovo će biti potpuno novi objekat - rekao je predsjednik Savjeta MZ Dragočaj Slavenko Tadić.

On je dodao da je u planu da dio prostorija pretvore u kancelarije za rad mjesne zajednice.

I u MZ Debeljaci kažu da je od velike važnosti obnova doma koji je bio dotrajao, pa će u novim prostorijama moći da organizuju mnoge manifestacije.

- To je veliki doprinos za sve mještane naše mjesne zajednice. Dom će biti isključivo u funkciji građana, a najvažnije je to što će olakšati rad KUD-a "14. februar", koji uz pjesme i igru njeguje i čuva tradiciju našeg kraja - poručio je predsjednika Savjeta MZ Debeljaci Zoran Lukić.

Višestruko korisni

Predstavnici mjesnih zajednica kažu da su društveni domovi višestruko korisni, a posebno za kulturno-umjetnička društva i sportske klubove.

- U jednom dijelu doma nalaze se univerzalne svlačionice, te bi ih, u dogovoru sa Gradskom upravom, mogao koristiti FK Polet Krajišnik. Postoji i opcija da budu otvoreni neki novi sadržaji, kao što su razne sekcije, udruženja penzionera, boraca, te svih onih koji gravitiraju na ovom području, a nemaju adekvatne prostorije - rekao je Slavenko Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana