“Domino fest”vjetar u leđa mladim glumcima iz Srpca

Dejan Jovičić
“Domino fest”vjetar u leđa mladim glumcima iz Srpca

Srbac - Da su glumci amateri ponekad jednako dobri u očima publike kao i njihove kolege sa akademija dramskih umjetnosti, potvrdio je rad srbačkog Amaterskog pozorišta “Domino” iz Srpca.

U proteklih osam godina osnovama glume naučili su više od 80 djece, a neki od njih su postali aktivni članovi Studentskog pozorišta u Banjaluci.

Direktor pozorišta Dragan Radonjić kaže da se ideja o nastanku pozorišta rodila sasvim slučajno 2012. godine, kada je prihvatio ponudu srbačkog vrtića da svoje iskustvo, koje je stekao glumeći u banjalučkom Studentskom pozorištu i Gradskom pozorištu “Jazavac”, iskoristi za potrebe jesenje svečanosti ove predškolske ustanove i sa vaspitačima kreira predstavu “U cara Trojana kozje uši”.

- Predstava je po svemu bila nesvakidašnja jer su njeni akteri bili Srpčani koji do tada nikada u životu nisu stali na “daske koje život znače”. Uloge su dodijeljene roditeljima polaznika vrtića, a predstava koja je odigrana u Domu kulture izazvala je nezapamćene reakcije publike, pa ne čudi što je nakon nekog vremena doživjela i reprizu - rekao je Radonjić.

To je bio okidač da se okupi grupa istomišljenika koja je i zvanično osnovala pozorište u vidu udruženja koje ima za cilj unapređenje kulturnog života Srpca, a trenutno imaju 13 članova organizovanih u dvije starosne grupe sa kojima priređuju predstave, igrokaze, pozorišne adaptacije, koncerte i slično.

Jedan od njih počinje danas (subota) i trajaće do 29. juna, a riječ je o festivalu “Domino fest” koji će biti održan prvi put i na kojem će svake subote nastupiti jedno od omladinskih pozorišta iz BiH.

Radonjić kaže da će se pozorišta predstaviti srbačkoj publici kroz takmičarsku formu nastupa, a ideja je da nakon svake odigrane predstave publika ocijeni njihov nastup.

- Pozorište sa najvišom ocjenom publike dobiće priznanje, a prije početka svake predstave biće održane panel diskusije na kojima će učestvovati članovi gostujućeg pozorišta i drugi gosti - rekao je Radonjić.

Festival se organizuje uz podršku DIS teatra iz Banjaluke, Doma kulture i opštine Srbac. Radonjić očekuje da će na taj način biti afirmisan rad amaterskog pozorišta i da će ispuniti dugogodišnju želju o osnivanju male scene u Srpcu na kojoj će raditi predstave za 50 gledalaca kako bi dodatno približili pozorište djeci i omladini.

- Nemamo svoj prostor za rad i do sada smo koristili prostorije udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama “Izvor”, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Srbac, Centra za kulturu i sport i udruženja građana “C.E.Z.A.R.”. Dobijali smo podršku i od opštine. Nadam se da ona neće izostati ni ubuduće kako bismo uspjeli u našoj namjeri da obogatimo kulturni život u Srpcu - dodao je Radonjić.

 

Predstave

Na prvom “Domino festu” u Srpcu danas (subota) nastupiće Dječije pozorište “Eko art” iz Bugojna sa predstavom “Kut i ja”, 22. juna Mostarski teatar mladih iz Mostara sa predstavom “Maslinova grana”, a 29. juna Pozorište mladih DIS iz Banjaluke sa predstavom “Šta je zapravo uradio Tom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana