Domaćim jelima u Prijedoru čuvaju tradiciju

S. Ta.
Domaćim jelima u Prijedoru čuvaju tradiciju

Prijedor - Gastro prezentacija “Veče domaće kuhinje” okupila je na malom gradskom trgu u Prijedoru predstavnike udruženja koja njeguju tradiciju, običaje i kulturu naroda Potkozarja.

Neizostavan dio ove smotre mirisne i ukusne hrane bila su i udruženja nacionalnih manjina sa kuhinjama naroda od kojih potiču.

Manifestaciju je otvorio zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš, koji je istakao da grad podržava ovakav vid promocije gastro ponude, koja je veoma bitna za razvoj turizma.

- Prijedorčani su nadaleko poznati kao dobri domaćini, a to je ponudom jela sa domaće trpeze ovdje još jednom dokazano. Nadam se da će ovaj naš trg i ubuduće krasiti mnogobrojne manifestacije kojima se grad ponosi - kazao je Miljuš.

Direktor Turističke organizacije Prijedora Amira Ganić potvrdila je da je cilj manifestacije prezentacija tradicionalnih jela naroda Potkozarja.

- Na prezentaciji je učestvovalo desetak izlagača koji su na najbolji način predstavili bogatstvo potkozarske kuhinje, ali i umijeće domaćica sa ovog podneblja. Svi učesnici su dobili jednak novčani iznos od 250 KM za nabavku namirnica - kazala je Ganićeva.

Jadranka Mijić, predsjednica Kola srpskih sestara, rekla je da su pripremile oko četrdeset različitih vrsta jela i kolača, u kojima dominiraju ona kakva su pravile naše bake, počevši od cicvare, uštipaka, proje, raznih pita, jer im je cilj da promovišu zdravu i tradicionalnu hranu iz Potkozarja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana