Домаћим јелима у Приједору чувају традицију

С. Та.
Домаћим јелима у Приједору чувају традицију

Приједор - Гастро презентација “Вече домаће кухиње” окупила је на малом градском тргу у Приједору представнике удружења која његују традицију, обичаје и културу народа Поткозарја.

Неизоставан дио ове смотре мирисне и укусне хране била су и удружења националних мањина са кухињама народа од којих потичу.

Манифестацију је отворио замјеник градоначелника Александар Миљуш, који је истакао да град подржава овакав вид промоције гастро понуде, која је веома битна за развој туризма.

- Приједорчани су надалеко познати као добри домаћини, а то је понудом јела са домаће трпезе овдје још једном доказано. Надам се да ће овај наш трг и убудуће красити многобројне манифестације којима се град поноси - казао је Миљуш.

Директор Туристичке организације Приједора Амира Ганић потврдила је да је циљ манифестације презентација традиционалних јела народа Поткозарја.

- На презентацији је учествовало десетак излагача који су на најбољи начин представили богатство поткозарске кухиње, али и умијеће домаћица са овог поднебља. Сви учесници су добили једнак новчани износ од 250 КМ за набавку намирница - казала је Ганићева.

Јадранка Мијић, предсједница Кола српских сестара, рекла је да су припремиле око четрдесет различитих врста јела и колача, у којима доминирају она каква су правиле наше баке, почевши од цицваре, уштипака, проје, разних пита, јер им је циљ да промовишу здраву и традиционалну храну из Поткозарја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана