Домаћице пуне оставе зимницом

nezavisne.com
Домаћице пуне оставе зимницом

Бањалука - Домаћи ајвар, мијешана салата, кисели краставци, пекмез и џемови само су неки од зимских специјалитета због којих су многе домаћице у РС већ заврнуле рукаве и прионуле на посао.

Наиме, како кажу продавци, потражња за поврћем посљедњих дана је у порасту и очекују још већу навалу купаца у наредном периоду. Продавци савјетују домаћицама да пожуре по састојке којима ће напунити тегле, јер би ускоро могло доћи до поскупљења.

Како нам је рекла једна бањалучка продавачица поврћа на велико, ове године се с припремом зимнице кренуло раније него претходних година.

"Сада су цијене приступачне, килограм паприка бабура кошта 1,30 КМ, па не чуди што су домаћице кренуле с куповином двадесет дана раније", истиче она. Додаје да има много оних који су ријешили да искористе ове ниже цијене, а зимница, како каже, може да се спрема без обзира на високу температуру, нарочито они који имају хладне подруме.

"Када прођу припреме дјеце за школу, више се купује за зимницу. Међутим, с обзиром на то да тада поврће већ полако пролази, и цијене ће бити веће", истиче она.

Иако још сезона зимнице није у пуном јеку, продавац Мирко Остојић истиче да је задовољан продајом.

"Многе домаћице не желе да штеде на састојцима па се све врсте поврћа добро продају, паприке, краставац, лук...", прича он и додаје да су цијене ниже, али да је квалитет поврћа бољи у односу на крај септембра и почетак октобра па претпоставља да је управо и то мамац за купца.

Анкица Јанковић, коју смо затекли на пијаци, истиче да је увелико почела да припрема зимницу, тако да је већ направила џем од шљива, али и од брескве.

"Ових дана планирам да правим ајвар, јер су цијене паприка приступачне. Боље је да сада направим, него у септембру, када цијена килограма паприка прелази и двије КМ", казала је Јанковићева и додала да у овом периоду има већи избор квалитетнијег поврћа.

Из Удружења потрошача истичу да не чуди што су се домаћице већ одлучиле на припрему зимнице.

"Потрошачи у овом периоду имају већи избор робе. Сада су квалитетнији и паприке и парадајз, а и цијене су далеко мање него што ће то бити у наредном периоду", казала је Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана "Дон" из Приједора.

Додаје да ће у наредном периоду бити све мање квалитетног производа који је потребан за зимницу.

"Много је разлога због којих се људи одлучују да у овом периоду крену с припремом зимнице. Један од од њих је сигурно и новац, јер је лакше куповати помало, него одједном издвојити већу количину новца да би се направила зимница", појаснила је Мурићева.

Према њеним ријечима, у наредним мјесецима пред потрошачима је низ трошкова. Поред припреме зимнице, велики број становника треба да набави огрев и да дјецу спреми за полазак у школу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана