Домаће пиво дио туристичке понуде

Р. Ми.
Домаће пиво дио туристичке понуде

Требиње - Произвођачи занатског пива из Мостара, Херцег Новог, Пала, Источног Сарајева и Широког Бријега представили су протеклог викенда своје производе на требињском Тргу слободе у оквиру манифестације “Платан крафт фест”.

Организатори Туристичка организација, Аграрни фонд и град Требиње желе да на тај начин привуку што већи број туриста, а са тим и да им представе што разноврснију понуду.

Слободан Јанковић из крафт пиваре “Рафт Брењерџ” из Фоче дошао је у Херцеговину да се представи добрим пивом.

- Производим четири врсте пива, али углавном “пале але” пива која су горње ферментације од 18 до 25 степени Целзијуса - појаснио је Јанковић.

На фестивалу се представило седам произвођача пива, а из Мостара је дошао представник крафт пиваре “Џуџан” Ренато Јуричић, који је рекао да је ту пивовару 2013. године основало неколико младих људи. Кренули су скромно, али су већ достигли завидне количине од 12.000 литара годишње.

- Премијерно представљамо “весељко пиво” које ће се за мјесец наћи у продаји. Овакви сајмови су начин да се дође до потрошача јер људи у БиХ још нису упознати са крафт пиварством - казао је Јуричић.

Грађани су имали могућност да пробају пива која се пију љети и зими. Разлика је у количини хмеља који се додаје, јер он пиву даје горчину и укус. Домаћа радиност пива више користи хмељ од индустријских произвођача јер, како кажу, “индустријалци” штеде на хмељу и квалитетним сировинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана