Домаће оранице махом неплодне

Анита Јанковић-Речевић
Домаће оранице махом неплодне

Бањалука - Већина пољопривредног земљишта у РС је веома ниске плодности, показао је Програм педолошких анализа земљишта за потребе породичних газдинстава који је у Српској спроведен од 2014. до 2017. године.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да су у посматраном периоду кроз овај програм анализиране 4.944 земљишне парцеле на 2.369 газдинстава.

- Резултати указују да је већина испитаног земљишта ниске плодности, а низак ниво плодности показатељ је да је ова контрола била сврсисходна. Осим тога, указују и на то да се са овим испитивањем треба наставити, те испитати што је могуће већу површину земљишта на којој се обавља пољопривредна производња за коју се исплаћују субвенције - рекли су у ресорном министарству.

Истакли су да на основу добијених података о плодности земљишта Министарство има могућност да креира мјере поправке квалитета плодности тла на нивоу Републике, те да их спроводи у сарадњи са јединицама локалне самоуправе, као што је креирање субвенција за калцификацију земљишта.

- Захваљујући овом програму пољопривредници на чијим парцелама су обављане анализе од стручњака су добили агротехничке препоруке за поправку плодности, као и савјет у вези са примјеном ђубрива за двије културе по избору - рекли су у Министарству пољопривреде.

Навели су да је успостављена системска контрола плодности и Гиз база података о анализама, у коју су похрањене информације о карактеристикама тла.

- База даје много информација о стању и квалитету пољопривредног земљишта на подручју цијеле Српске, пружа могућност свеобухватне анализе добијених података, те утврђивања системских мјера поправке плодности земљишта по регијама - додали су у Министарству. 

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да се значај анализе земљишта огледа у буђењу свијести пољопривредника у вези са погрешном и прекомјерном примјеном минералних ђубрива.

  • Колико год су минерална ђубрива значајна за веће приносе, њихова прекомјерна примјена може бити контрапродуктивна. Ниска плодност земљишта, односно губитак хумуса у тлу, директна је посљедица смањења сточног фонда и недовољних примјена стајског ђубрива - рекао је Маринковић.

Учесници програма

У Министарству пољопривреде истичу да су у реализацији програма, осим њих, учествовали Пољопривредни институт РС, Агенција за аграрна плаћања, те породична комерцијална газдинства са простора Српске.

- Највише посла урадио је Институт, који је био задужен за узимање узорака, лабораторијске анализе, интерпретацију резултата, давање препорука пољопривредницима, те креирање Гиз базе података - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана