Домаћа храна туристички адут Подриња

Радмила Ђевић
Домаћа храна туристички адут Подриња

Фоча - Квалитетни традиционални производи и рецептуре преношене с кољена на кољено, храна за душу, пиће за окрепљење, природни састојци, те укуси и мириси који утичу на сва чула, дио су богате гастрономске понуде коју су на 11. фочанском Гастро фесту представили угоститељи, пољопривредни произвођачи и бројна удружења из горњег Подриња и цијеле Херцеговине.

Домаћим произвођачима била је то прилика да представе оно најбоље на једном мјесту. И то не на било каквом мјесту, већ на необичном острву Бриони, које је једна од посјећенијих дестинација током туристичке сезоне у РС.

Бројни посјетиоци ни овај пут нису могли да одоле старим националним јелима, као што су цицвара, гибаница, погаче, гулаш, те слатким и сланим делицијама, рибљим специјалитетима, херцеговачкој пршути, вину и сиревима, али ни домаћој ракији у меду.

Од домаћих производа који се узгајају на економији Казнено-поправног завода Фоча настају врхунски специјалитети. Посјетиоци и туристи годинама не одолијевају њиховом свињском печењу, декорисаном свјежим воћем и поврћем.

- Сви производи су са наших пет фарми, колико их има на одјељењу економије при Казнено-поправном заводу. Све је аутохтоно, тако да сви који долазе на Брионе имају прилику да конзумирају најбоље што нудимо - рекао је директор КПЗ-а Фоча Синиша Голијанин.

Домаћа кухиња доминирала је и на штанду фочанског пољопривредног произвођача Милана Гаговића, а производи од хељде и житарица код домаћинства Пејовић.

Посебно примамљивог укуса била је риба плотица коју су припремили чланови Спортско-риболовног друштва “Младица”, а исто тако и гулаш са више врста меса Планинарског друштва “Зеленгора”.

Царство производа од смокве стварало је гужву на штанду требињског газдинства Влачић, а са југа Српске први пут су стигле пршутана “Тули” и винарија “Секуловић”.

Гдје се добро једе, добра је и капљица, па је тако у понуди било фочанско кућно пиво, медовача и ракија траварица. 

На фестивалу су се могле наћи и рукотворине, украси, природни чајеви, биљне тинктуре, као и прегршт производа од малине и боровнице. Циљ манифестације која у Фочи траје више од деценије је промоција гастро културе као важног дијела укупне туристичке понуде јер бројним туристима који љетују на фочанским дестинацијама храна са овог подручја представља атракцију.

Регионална сарадња

Осим фочанских, на Гастро фесту учествовали су и излагачи из Рудог, Вишеграда, Рогатице, Гацка, Невесиња и Требиња.

- Тиме смо смо испунили још један циљ, а то је регионална сарадња. Гастро фест је прилика за привлачење туриста и гостију који походе Фочу сваког љета, јер је храна најукуснији дио путовања, што нам потврђују својим посјетама - рекла је директорка ТО Фоча Љепосава Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана