Dodik: Rudnik i termoelektrana stabilno posluju

Srna
Dodik: Rudnik i termoelektrana stabilno posluju

Ugljevik - Predsjednik Repubike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Ugljevik" jedan je od ključnih elemenata elektro-energetskog sistema Srpske, sa konsolidovanim i stabilnim poslovanjem.

Dodik je rekao da je ukupan sistem podržan zahvaljujući aktivnostima ovog preduzeća u prethodnim godinama, te da je vlast veoma zainteresovana da ova kompanija bilježi dobre rezultate.


"Zainteresovani smo da ovo preduzeće osigurava poslovanje koje je u skladu sa ekonomskim interesima Srpske, da obezbjeđuje zaposlenost koja je veoma važna u ovom sektoru i u ovom kraju, i da sagledamo sve elemente funkcionisanja ovog preduzeća kako ono ne bi imalo nikakvih problema u realizaciji ciljeva", rekao je Dodik.

Dodik je rekao novinarima nakon sastanka sa direktorom RiTE "Ugljevik" Đorđem Popovićem da je zadovoljan što je uprava preduzeća jedinstvena da prihvati program rekonstrukcije primarnog kapaciteta koji podrazumijeva da se nakon rekonstrukcije osigura višedecenijski vijek trajanja.

"To pokazuje odgovornost nas u Republici i, naravno, uprave da smo orijentisani na očuvanje kapaciteta. Oni koji se razumiju u to znaju da je tehnologija koja je ovdje instalirana bile pri kraju i da smo mi uradili nešto sa rekonstrukcijom koja omogućava više godina trajanja ovog kapaciteta, ako ne i decenija", rekao je Dodik.

On je istakao da kroz ovu rekonstrukciju, pošto je rukovodstvo saglasno s tim, treba da se riješi i pitanje Termoelektrane "Ugljevik tri", te da treba naći način da se to ugradi u jedinstven sistem rekonstrukcije.

"Tu su i tekući projekti, počev od desumporizacije koja se radi. Republika Srpska je uzela više od 90 miliona dolara kredita od japanske Vlade. Ulaže u ovo, veoma svjesna da je neophodno očuvati ekološki nivo koji ne može biti osporen od onih koji bi sutra mogli da vrše pritisak i na Srpsku, a i na ovaj kapacitet kako bi ga zatvorili", rekao je Dodik.

Kada bude riješeno pitanje desumporizacije, kaže on, radne dozvole i radni potencijali ne mogu biti izgubljeni kada je riječ o regionalnom tržištu.

Dodik je rekao da je "Elektroprivreda Republike Srpske" ključni faktor razvoja energetske budućnost i energetske stabilnosti Srpske, te da će se nastaviti tragati za najboljim mogućim rješenjima u pogledu postojećih kapaciteta, ali isto tako i novih koji bi unijeli nove tehnologije i doveli Srpsku u poziciju da bude neprikosnoveni proizvođač električne energije.

"Opredjeljenje mene kao predsjednika, Vlade i Narodne skupštine Srpske je da se sačuva javno vlasništvo nad primarnim elektro-energetskim kapacitetima i tu se ništa neće promijeniti", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je prije desetak godina kroz projekat Svjetske banke tražena privatizacija primarnog kapaciteta, što je odbijeno sa ogromnom pritiskom, pa čak i povlačenjem kredita u tom vremenu.

"Mi nismo željeli da produžimo aranžman koji su prethodne vlasti u Srpskoj potpisale. A, on je bio takav da će u roku od tri godine biti izvršena privatizacija primarnog kapaciteta. Za tako nešto nijednog razloga danas nema, nema razloga da Republika Srpska ide u privatizaciju termoelektrana i hidroelektrana", rekao je Dodik, ističući da to neće nikada ni raditi.

Dodik je naglasio da Srpska želi da ojača javno vlasništvo ovakvih kompanija, što će biti poseban program njene aktivnosti u budućem vremenu, uz osnovnu pretpostavku da sve funkcioniše u skladu sa pozitivnim ekonomskim parametrima kako bi se u budućnosti moglo razmišljati o kreiranju povećanja vlasništva javnog sektora Srpske u energetskom sektoru.

"Svaku vrstu podmetanja priče o prodaji odbacujemo jer je dio nesposobnosti onih koji to plasiraju da sagledaju dugoročne interese. Zato je veoma važno da se sagleda dugoročni koncept upravljanja i vlasti nad dugoročnim kapacitetom i da se zadrži, jer samo na taj način ovaj narod i Republika mogu da imaju od njega koristi", rekao je Dodik.

On je upozorio da, ukoliko bi to neko prodao, istog trenutka bi u Republici Srpskoj imali nekoliko puta skuplju električnu energiju i ne bi mogli održati ovako nizak nivo cijene za domaće potrošače.

"Odluka da tako bude je naša, kao i ljudi koji ovdje rade i koji su svjesni da moraju na drugim mjetima da prave uštede", rekao je Dodik, dodajući da je važno očuvati javno vlasništvo nad primarnim izvorima električne energije i izgraditi nove koje su potrebne budućnosti, a što je primarna energetska politika vlasti u ovom sektoru u Republici Srpskoj.

Direktor RiTE "Ugljevik" Đorđe Popović naglasio je da su, zahvaljujući pomoći Vlade Srpske i "Elektroprivrede Republike Srpske", realizovani projekti novog elektro-filterskog postrojenja, kao i da je u poodmaklom procesu izgradnja sistema za odsumporavanje.

"Sva sredstva je odobrila Vlada Srspke, kako kroz određene kreditne aranžmane tako i iz vlastitih sredstava. Zato sa pravom kažem da Rudnik i Termoelektana mogu da gledaju u budućnost sa velikim optimizmom, da ćemo još dugo godina biti lider u proizvodnji električne energije u Srpskoj i da ćemo sve učiniti da to bude još i bolje", rekao je Popović.

On je napomenuo da je u toku protekle godine u kapitalnom remontu investirano 46 miliona KM, kako u investicionom dijelu tako i u tekućem održavanju.

Popović je izrazio zadovoljstvo što je Dodik došao i podržao preduzeće.

"Predsjednik Dodik izrazio je spremnost za nove investicije u narednom periodu", rekao je Popović i istakao da je ovaj privredni gigant oslonac razvoja Republike, a posebno njenog termo-energetskog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana