Добра храна “станује” у Станарима

nezavisne.com
Добра храна “станује” у Станарима

Станари - Домаћа печеница, сир, ракија, ликери те сокови произведени на десет пољопривредних газдинстава изложени су протеклог викенда на Гастро-фесту, који је одржан у најмлађој општини у РС.

“Наша печеница је једноставно традиција овог краја. У питању је сухо месо, усољено и сушено на вјетру и диму. То је пека наше производње, наша храна”, каже Михајло Гаврић, предсједник Удружења “Пољопривредник”.       

Весна Кезмић, која посједује 20 крава, производи искључиво сиреве, како каже - младе, масне, полумасне, суве сиреве...

“Најтеже је направити суви сир, има више процедуре око њега, а најтраженији је млади сир за питу. Суви сир мора прво да одстоји па се усоли, оциједи, те се онда стави на ситке, на дим и полако да се суши”, појаснила је Кезмићева.

У организацији Удружења “Пољопривредник”, Министарства трговине и туризма РС и овдашње Спортско-туристичке организације, произвођачи из Станара показали су да се у овом крају озбиљно баве пољопривредом.

“Прилику су добила сва пољопривредна газдинства, као и Ловачко удружење, Риболовачко удружење 'Шкобаљ' и остали самостални излагачи, укупно 21”, изјавио је Борис Шљивић, директор Спортско-туристичке организације.

Станари су махом пољопривредни крај па је локална власт у том правцу усмјерила подстицајну политику.

“Окренули смо се регистрованим пољопривредним газдинствима, значи физичка лица која нису регистрована ове године нису у могућности да добију подстицаје”, појаснио је Денис Стевановић, замјеник начелника општине, док Остоја Стевановић, предсједник Скупштине општине, истиче да су претходних година значајна средства из буџета издвојена за пољопривреду.

“Ове године из буџета општине издвојено је 100.000 КМ”, додао је Стевановић.

Локални функционери су дегустирали производе на штандовима те су признали да у кухињу баш и не залазе.

“Кувам онолико колико морам, а волим све што је здраво - домаћу храну, воће, поврће. Волим пите, домаће пите од кромпира, сира, јабуке”, прича Борис Шљивић, који тврди да супрузи помаже када припрема омиљено јело.

“Што се тиче кувања ту сам баш слаб, мислим да ће ме супруга натјерати да и то научим. Поборник сам гулаша, печења, тих меснатих производа (смијех)”, признао је Денис Стевановић.

На питање да ли зна нешто да скува, Остоја Стевановић нам је дао дипломатски одговор, а нешто конкретнији је био када је ријеч о храни коју највише воли да конзумира.

“Волим рибу, волим све месне производе и нисам вегетаријанац (смијех)”, наводи Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана