Добојски рибари најавили тужбе: Спреча мртва, рибљи фонд уништен

Агенција
Добојски рибари најавили тужбе: Спреча мртва, рибљи фонд уништен

Добој - Након цурења токсичне материје из одлагалишта талога "Бијело море" предузећа "Шишеџам сода Лукавац" у потпуности је дошло до уништења рибљег фонда у сливу ријеке Спрече у Добоју, тврде у добојском Спортско-риболовном друштву "Босна", из којег најављују подношење тужби против одговорних, али и организацију мирних протеста.

Предсједник друштва "Босна" Ратко Богдановић рекао је да је након појављивања бијеле флеке у сливу ријеке Спрече у Добоју дошло до потпуног помора рибе.

- Чекамо резултате узорака воде и угинуле рибе који су послати на анализу. Када добијемо све неопходне резултате, надлежно тужилаштво и полиција ће спровести истрагу. Ускоро треба да оформимо комисију која ће заједно с вјештаком из Србије процијенити насталу штету - рекао је Богдановић. Спреча је, тврди он, мртва ријека, у којој је дошло до истребљења сома, смуђа, штуке, мрене, шкобаља и деверике.
- Рибљи фонд је уништен, а угрожени су и бунари. Грађани више воду не могу користити за наводњавање пољопривредног земљишта и напајање стоке. Задесила нас је велика еколошка катастрофа и поднијећемо тужбу против одговорних и тражити надокнаду штете - рекао је Богдановић, нагласивши да је дошло до повлачења бијеле флеке из ријечне воде, али да то не умањује насталу штету.
Насип је пукао 27. априла, након чега је одређена количина базне материје из таложнице поплавила оближње земљиште, а дио је завршио у водотоку Спрече.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана