Doboj se sjeća žrtava iz katastrofalnih poplava 2014. godine

RTRS
Doboj se sjeća žrtava iz katastrofalnih poplava 2014. godine

Rijeka Bosna, ovih dana, nije prijetila Doboju , ali je visok vodostaj od prije dva dana otvorio stare rane. Doboj je poplavljen na današnji dan 2014, a tada je živote izgubilo 11 građana.

Visina vode 15.maja 2014. prelazila je i više od 7 metara. Kuća Slobodana Radonjića skoro tri metra bila je pod vodom. Danas je, kao i mnoge Dobojlije, uvjeren da takva katastrofa ne bi mogla, niti smjela, da se ponovi.

- Prošli put je bilo veoma gadno,ali se i zaboravi. Međutim, koliko vidim ove godine su ljudi daleko organizovaniji, učinili su sve da izbjegnu ono najgore - ističe Slobodan Radonjić.

Njegov sugrađanin Savo Čelik ističe da nema straha od novih poplava.

- Nisam se uplašio, ali lično sam automobil sklonio, kad se ono desilo vidio sam da se može svašta desiti - sa oprezom priča Savo Čelik.

Posljednje vremenske neprilike i prijetnja nabujale Bosne, osim za građane, bili su test i za gradske službe.

- Ova situacija od juče, prekjuče je pokazala da smo bili spremni, da smo imali informaciju, da smo imali koordinaciju, da smo bili u stalnom zasjedanju - poručuje gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.  

Pet godina nakon poplava Doboj još nije potpuno zaštićen. Betonski blokovi uz obale Bosne, vreće s pijeskom, oprema i ljudstvo nisu dovoljni da bi grad zaštitili od poplava kakve su se dogodila 2014.

- Sa Javnim preduzećem Vode Srpske , kao i sa Vladom Republike Srpske, grad Doboj će ući u projekat zaštite, tj. produbljivanja korita rijeke Bosne - tvrdi Jerinić.

U 2014. poplave su Doboju nanijele materijalnu štetu koja premašuje 172 miliona maraka. Uz pomoć Vlade Srpske i brojnih donacija, obnovili su i popravili poplavljeno, ali 11 izgubljenih života trajno će da upozorava i traži odgovor da li se tragedija mogla izbjeći. Na spomen-ploču na kojoj su ispisana njihova imena, položeni su vijenci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana