Đurić: Za novu raspodjelu donacija Srbije Trebinje će kandidovati dva projekta

Srna
Đurić: Za novu raspodjelu donacija Srbije Trebinje će kandidovati dva projekta

Trebinje - Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je Srni da Gradska uprava očekuje da će Srbija donirati opremu za Agrarni fond i pomoći u uređenju poslovne zone "Volujac" u ovom gradu i da će na taj način biti nastavljeno zajedničko realizovanje aktivnosti koje pomažu razvoju Trebinja i Republike Srpske.

Ćurić je istakao da bi se donacijom neophodne opreme za Agrarni fond značajno pomogao sve veći broj poljoprivrednika na području Trebinju, a podrazumijevala bi kupovinu 70 različitih mašina, rasadnika, 30 profesionalnih plastenika i pokretne hladnjače.

"Cilj nam je da Agrarni fond u većoj mjeri otkupljuje voće i povrće i time se dodatno animiraju građani da se bave poljoprivredom. Ovaj projekat sa sobom nosi i ideju zdrave hrane, koje nam sve više fali", naveo je Ćurić.

On je istakao da projekat koji će konkurisati prema Vladi Srbije prilikom raspodjele novih oko 18 miliona KM za donacije lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, u sebi sadrži i izgradnju farmi za muzne krave, kupovinu opreme za pakovanje kabastih i prerađenih proizvoda, te formiranje laboratorije za ispitivanje kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane.

Prema njegovim riječima, vrijednost ovog projekta je oko 500.000 evra.

Ćurić je rekao da će grad Trebinje konkurisati i sa projektom uređenja poslovne zone "Volujac", čime bi se potencijalnim investitorima omogućili još bolji uslovi za otvaranje proizvodnih pogona.

Govoreći o realizovanim aktivnostima, Ćurić je istakao da je grad Trebinje zahvalan Srbiji za dosadašnje učešće u realizaciji nekoliko značajnih projekata.

"Vlada Srbije je na inicijativu predsjednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića donirala sredstva Trebinju za izgradnju vrtića žSrbijaž čija je vrijednost oko milion KM, izgradnju duhovnog centra u selu Mrkonjićima čija je vrijednost oko 800.000 KM, te za revitalizaciju Starog grada u iznosu od oko četiri miliona KM", naveo je Ćurić.

Premijer Srpske Radovan Višković nedavno je najavio sastanak svih načelnika i gradonačelnika iz Srpske i predstavnika nekoliko opština iz FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom sa visokim zvaničnicima Srpske i Srbije.

Sastanku bi trebalo da prisustvuju predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srbije Ana Brnabić i njihovi saradnici.

Na ovom sastanku, početkom maja, trebalo bi da bude riječi o realizaciji dosadašnjih i daljoj saradnji pri realizaciji budućih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana