Đorđe Gajić nova “vrbaska lasta”

Miloš Vasiljević
Đorđe Gajić nova “vrbaska lasta”

Banjaluka - Hladan Vrbas i nestabilno vrijeme nisu obeshrabrili juče 18 hrabrih mladića koji su elegantnim skokovima sa Gradskog mosta u Banjaluci zadivili brojne posmatrače, a najspretniji među njima Đorđe Gajić (24) iz ovog grada ponio je laskavu titulu “vrbaske laste”.

Drugo mjesto na ovom takmičenju, koje se održava u okviru tradicionalne manifestacije “Ljeto na Vrbasu” osvojio je Dino Bajrić iz Sarajeva, a treće Amar Ćatić iz Banjaluke.

Gajić rekao je da se godinama takmiči u cijeloj regiji, ali mu je Gradski most jedna od težih skakaonica, jer se nalazi u njegovom gradu.

- Kada god skačem sa ovog mosta osjećam tremu, tako da mi je ova medalja posebno draga, jer je cijela moja porodica tu - rekao je Gajić, koji je prethodnih godina osvajao drugo i treće mjesto. Uz buran aplauz njemu je uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasirani je dobio 500 KM, dok je 300 KM pripalo trećeplasiranom uz medalje i priznanja. Bajrić je rekao da su za njega skokovi za Gradskog mosta među najljepšim.

- Zadovoljan sam plasmanom, naročito jer je u ekstremnim sportovima kao što je ovaj najvažnije da izronite bez povreda i komplikacija - rekao je Bajrić.

Ćatić je kazao da se već 10 godina bavi skokovima sa mosta, a ovo mu je prva medalja u Banjaluci.

Medalje je pobjednicima uručila načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, koja je istakla da članovima žirija nije bio lak posao da odluče ko je bio najbolji.

Suorganizator “Ljeta na Vrbasu” Vladimir Kuvalja je rekao da mu je zadovoljstvo što je skokovima otvorena ova turistička manifestacija, koja se održava 65. put, te najavio da će narednih dana biti održane brojne sportske, avanturističke i zabavne manifestacije. Direktorica Turističke organizacije Banjaluka Irena Radivojević je kazala da je ova manifestacija od velikog značaja, a to najbolje govori broj ljudi koji je došao da podrži skakače.

- Popularna “vrbaska lasta” okupila je veliki broj naših sugrađana, ali i turista iz zemlje i regiona. Obale su pune, čujemo različite jezike i manifestacija je od neprocjenjivog značaja za naš grad - kazala je Radivojevićeva.

Poseban skok

Samostalni stručni saradnik u TOBL-u Zoran Sankvić kaže da je “vrbaska lasta” posebna vrsta skoka, koja se sastoji od tri etape - stav na mostu, let kroz vazduh i ulazak u vodu.

- Sve su posebno važne i moraju da se pravilno izvedu da bi skok bio bezbjedan. Ulazak u vodu pod uglom iznad 45 stepeni smatra se nebezbjednim i oduzimaju se bodovi - rekao je Sankvić i pojasnio da je veoma važno ući u vodu pod uglom od 45 stepeni, jer se u suprotnom može desiti da takmičar dodirne dno zato što je dubina Vrbasa ispod mosta od dva do dva i po metra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana