Ђорђе Гајић нова “врбаска ласта”

Милош Васиљевић
Ђорђе Гајић нова “врбаска ласта”

Бањалука - Хладан Врбас и нестабилно вријеме нису обесхрабрили јуче 18 храбрих младића који су елегантним скоковима са Градског моста у Бањалуци задивили бројне посматраче, а најспретнији међу њима Ђорђе Гајић (24) из овог града понио је ласкаву титулу “врбаске ласте”.

Друго мјесто на овом такмичењу, које се одржава у оквиру традиционалне манифестације “Љето на Врбасу” освојио је Дино Бајрић из Сарајева, а треће Амар Ћатић из Бањалуке.

Гајић рекао је да се годинама такмичи у цијелој регији, али му је Градски мост једна од тежих скакаоница, јер се налази у његовом граду.

- Када год скачем са овог моста осјећам трему, тако да ми је ова медаља посебно драга, јер је цијела моја породица ту - рекао је Гајић, који је претходних година освајао друго и треће мјесто. Уз буран аплауз њему је уручен пехар и награда од 700 КМ, другопласирани је добио 500 КМ, док је 300 КМ припало трећепласираном уз медаље и признања. Бајрић је рекао да су за њега скокови за Градског моста међу најљепшим.

- Задовољан сам пласманом, нарочито јер је у екстремним спортовима као што је овај најважније да изроните без повреда и компликација - рекао је Бајрић.

Ћатић је казао да се већ 10 година бави скоковима са моста, а ово му је прва медаља у Бањалуци.

Медаље је побједницима уручила начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић, која је истакла да члановима жирија није био лак посао да одлуче ко је био најбољи.

Суорганизатор “Љета на Врбасу” Владимир Куваља је рекао да му је задовољство што је скоковима отворена ова туристичка манифестација, која се одржава 65. пут, те најавио да ће наредних дана бити одржане бројне спортске, авантуристичке и забавне манифестације. Директорица Туристичке организације Бањалука Ирена Радивојевић је казала да је ова манифестација од великог значаја, а то најбоље говори број људи који је дошао да подржи скакаче.

- Популарна “врбаска ласта” окупила је велики број наших суграђана, али и туриста из земље и региона. Обале су пуне, чујемо различите језике и манифестација је од непроцјењивог значаја за наш град - казала је Радивојевићева.

Посебан скок

Самостални стручни сарадник у ТОБЛ-у Зоран Санквић каже да је “врбаска ласта” посебна врста скока, која се састоји од три етапе - став на мосту, лет кроз ваздух и улазак у воду.

- Све су посебно важне и морају да се правилно изведу да би скок био безбједан. Улазак у воду под углом изнад 45 степени сматра се небезбједним и одузимају се бодови - рекао је Санквић и појаснио да је веома важно ући у воду под углом од 45 степени, јер се у супротном може десити да такмичар додирне дно зато што је дубина Врбаса испод моста од два до два и по метра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана