Дјед и унучад извиђачка дружина из Приједора

Снежана Тасић
Дјед и унучад извиђачка дружина из Приједора

Приједор - Када старјешина Одреда извиђача “Др Младен Стојановић” Ернест Бадњевић уз традиционални поздрав построји своју дружину, након што га сви отпоздраве, то учини и један малишан који својим “Здраво!” озари лица старијих скаута.

Тако већ годинама свог дједа отпоздравља његов имењак, унук Ернест Бадњевић који ће у јануару прославити шести рођендан. Он је један од најмлађих чланова приједорског одреда, а статус скаута добио је одмах након рођења, будући да су му дјед и бака извиђачи, као и родитељи. Извиђаштво је породична традиција Бадњевића. Већ три генерације су чланови одреда “Др Младен Стојановић”, а занимљиво је да су се на извиђачким вишебојима и дружењима родиле љубави које су касније крунисане браковима.

- Извиђаштвом се бавим од девете године и сваком дјетету бих препоручио да постане скаут. Најљепше успомене носим из извиђачких дружења, гдје сам стекао пријатељства за цијели живот - рекао је педесетосмогодишњи Бадњевић.

Додаје да је тако упознао и супругу Сенку, која се одреду прикључила двије године након њега, те да је, како су стасавали као извиђачи, тако расла и њихова љубав.

- Рођење сина Аднана 1988. године значило је да наш одред добија још једног члана. Још као беба он је увијек био са нама, на свим акцијама и камповањима - прича Бадњевић.

Међутим, ту није крај попуњавању извиђачког одреда члановима породице Бадњевић.

- Аднан је прије неколико година упознао и заволио чланицу нашег одреда Николину, па смо имали и право извиђачко вјенчање - каже Бадњевић.

Он је додао да се стално шале како је мали Ернест прво добио извиђачку књижицу, а потом и родни лист.

- Иде свуда са извиђачима. Има све особине и издржљивост правог скаута, а надимак Симпли је добио јер је рођен током манифестације “Једноставно извиђач” - рекао је поносни дјед.

Додаје да ту није крај ове извиђачке саге будући да је прије двије године на свијет дошла унука Лара. С обзиром на то да се презива Бадњевић, она није могла бити ништа друго него извиђач.

- Прича се понавља и опет сви извиђачи држе у наручју малену Лару. Познаје све чланове одреда, свима се радује и дио је сваке наше извиђачке активности, а има и извиђачку  књижицу - рекао је Бадњевић и додао да не зна да ли је то крај попуњавања одреда члановима ове породице, али је сигуран да ће им се у будућности придружити још малишана чији су се родитељи завољели на сусретима извиђача.

 Вишебој “Козара 2018”

Извиђачки вишебој “Козара 2018” окупио је минулог викенда у Приједору 350 извиђача из 18 градова БиХ и сусједних земаља. Одред извиђача “Др Младен Стојановић” је тиме обиљежио 65 година постојања. Одржана је свечана академија и додијељена су признања, а једно од њих уручено је и градоначелнику Приједора Миленку Ђаковићу.

- Поносни смо на наше извиђаче, на њихова дружења и пријатељства, прије свега, али и на тако дугу традицију којом његују овај покрет - изјавио је Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана