Десета срећа диже Сјемећ из пепела

Сретен Митровић
Десета срећа диже Сјемећ из пепела

Рогатица - Јубиларна, десета лицитација за имовину Дрвне индустрије "Сјемећ" из Рогатице била је успјешна и за 2,45 милиона марака купила ју је рогатичка фирма ДММ.

Стечајни управник у "Сјемећу" Владо Симовић рекао је да је стечај отворен 26. априла 2016. године и да је за мање од двије године окончан са високих и помало неочекиваних 54,5 одсто наплаћеног износа процијењене имовине. Почетна вриједност имовине "Сјемећа", који је у предратном периоду запошљавао око 750 радника, била је 4,8 милиона марака, али је снижавана како на лицитацијама није било заинтересованих купаца.

На продају су нуђени објекти примарне прераде дрвета, односно пилана, погони за производњу столарије и намјештаја, сушара за грађу, котловница и други пратећи објекти и око 100 дунума земљишта, укључујући и некадашњи фудбалски стадион. Продајом су биле обухваћене и секундарне сировине и возни парк.

На првим лицитацијама продат је возни парк и секундарне сировине у вриједности од око 160.000 марака. Све остало продато је у пакету за 2,45 милиона марака. Тај износ биће подијељен повјериоцима, међу којима су и 42 радника којима ће припасти око 130.000 КМ.

Фирма која је купила имовину "Сјемећа" у власништву је Драгише, Милана и Мирослава Јанковића. Отуда је настао и њен назив ДММ. Ради се о оцу и синовима из Пљешевице код Рогатице. Почели су као ауто-превозници у чијем се возном парку тренутно налази 14 возила, укључујући и камионе за међународну шпедицију.

У дрвопрерађивачку индустрију ушли су 2009. године када су покренули пилану у објектима бивше фабрике слада, које су купили са 2,8 хектара земљишта. У ДММ-у је тренутно запослено 40 радника.

- Наше предузеће послује стабилно и уредно измирујемо обавезе према радницима и држави. Као и много других у преради дрвета мучи нас недостатак сировине, али сналазимо се и одржавамо производњу. Приход у прошлој години нам је износио 4,5 милиона марака и међу ријетким смо фирмама у општини Рогатица које су платиле порез на добит - рекао је Мирослав Јанковић.

Он је истакао да је имовина "Сјемећа" коју су купили у катастрофалном стању.

- Први корак је рашчишћавање и спречавање даљег пропадања и девастирања. У фабрици намјештаја је остало неколико девастираних машина које очито никоме нису требале. Погон столарије је потпуно опустошен, у котловници су попуцале цијеви, у сушари су оштећени гријачи, а у пилани стари гатери који нису више за употребу. Једном ријечју, морамо почети од нуле - истиче Јанковић.

Јанковићи су пред себе ставили оптимистичне планове и већ у јулу намјеравају да пусте у рад фабрику за производњу пелета.

- За фабрику смо у Италији купили најсавременију опрему која је већ почела да пристиже. Производићемо три тоне пелета на сат и запослити нових двадесетак радника - каже Јанковић и додаје да наредне године планирају да уз набавку најсавременије опреме оживе погон столарије у којем ће производити прозоре и врата.

Браћа Мирослав и Милан, који су у фирми директори и комерцијалисти, а када затреба и аутомеханичари и возачи, не плаше се изазова. Ту је и отац Драгиша, увијек спреман да припомогне.

- Удружили смо  младост и искуство. Имамо сви велику вољу и хтијење и посао иде - каже Мирослав Јанковић, изразивши наду да ће тако бити и убудуће са новим погонима.

Шанса за запошљавање

Продају имовине "Сјемећа" и планове за покретање производње поздравили су у општини Рогатица.

Начелник општине Милорад Јагодић рекао да, с обзиром на њихов досадашњи рад, од  Јанковића очекује да ће зауставити ерозију дрвне индустрије у општини и наставити са финализацијом производње уз запошљавање нових радника, што је од стратешког значаја за општину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана