Demobilisanom borcu Bošku Gvozdiću iz Srpca hitno potrebna operacija oka

Dejan Jovičić
Demobilisanom borcu Bošku Gvozdiću iz Srpca hitno potrebna operacija oka

Srbac - Demobilisani borac prve kategorije Vojske RS Boško Gvozdić iz Glamočana kod Srpca mogao bi ostati bez vida ako ne obezbijedi 4.500 evra za operaciju u Beogradu.

Gvozdić, koji je i ratni vojni invalid, već 23 godine liječi se od dijabetesa, a bolest je u posljednjih nekoliko godina značajno napredovala i počela da utiče na vid. Tako je 2012. godine u potpunosti oslijepio na lijevo oko, a stanje je počelo da se pogoršava i na desnom oku, na koje vidi svega 60 odsto.

Ovaj Srpčanin pravim čudom je ostao živ u februaru 1995. godine, kada je pao u takozvanu šećernu komu pošto mu je vrijednost šećera iznosila 48,2 mjerne jedinice.

- Dok sam bio u komi, proglasili su me mrtvim pa sam završio u mrtvačnici sa oznakom na nozi na kojoj je pisalo “leš broj 2”. Naložena je i obdukcija mog tijela, o čemu svjedoči i dokument “Sprovodnica leša - Uputnica za obdukciju” koji i dalje čuvam. Na svu sreću, prije zakazane obdukcije sam se probudio i počeo da živim svoj drugi život - prisjeća se Boško.

Uz borbu sa bolešću, paralelno je vodio i bitku sa nepravednom revizijom njegovog statusa ratnog vojnog invalida. Prvo mu je na ljekarskoj komisiji ustanovljeno 90 odsto invalidnosti, dok mu je revizijom iz 2009. godine taj procenat smanjen na 50 odsto, što je paradoksalno jer, s jedne strane je rapidno gubio vid, a s druge, procenat invalidnosti mu je smanjivan.

- Nakon žalbi i sudskog procesa nisam uspio da izborim pobjedu i vratim ranije stečeni invaliditet iako imam tri sudske presude u svoju korist. Prije mjesec ponovo sam bio na ocjeni invaliditeta kod nadležne ljekarske komisije, čiji nalaz i dalje čekam - ogorčen je Boško.

Kako bi bio spriječen potpuni gubitak vida i totalno sljepilo na drugom oku, srbačka boračka organizacija pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja novca za operaciju na Klinici “Sveti Vid” u Beogradu. Operacija košta 3.500 evra, u šta nisu uračunati prateći troškovi kao što su putovanje, boravak u Beogradu i redovne kontrole, za šta će biti potrebno još hiljadu evra.

- Boško taj novac nema niti ga može samostalno obezbijediti, pa je rukovodstvo naše organizacije odlučilo da mu u tome pomogne. Prikupljaćemo novac u našoj kancelariji, ali i putem mjesnih boračkih organizacija. Otvorena su i dva žiro računa za uplate iz RS i inostranstva. Potrebno je da prikupimo novac do kraja septembra kako bi operacija bila što prije zakazana - rekao je predsjednik Boračke organizacije opštine Srbac Duško Mitrić.

Uplate

Računi na koje se može uplatiti novac:

Za uplatu u KM: 562-099-81480016-58 NLB banka sa naznakom: “Dobrovoljni prilog za liječenje Boška Gvozdića”.

Za uplate iz inostranstva: devizni račun NLB Banka

IBAN: BA 395620998148001852

Boško (Vladimir) Gvozdić

Glamočani

78420 Srbac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana