Delegacija iz Srbije posjetila Manastir na Ravnoj Romaniji i “Mali Zejtinlik”

Srna
Delegacija iz Srbije posjetila Manastir na Ravnoj Romaniji i “Mali Zejtinlik”

Sokolac - Delegacije polaznika Osme klase Visokih studija bezbjednosti i odbrane Vojske Srbije i Ministarstva odbrane Srbije posjetila je danas manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji i Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik” na Sokocu.

Nastojatelj manastira jeromonah Andrej upoznao je članove ove delegacije o istorijatu nastanka hrama na Ravnoj Romaniji na čijim unutrašnjim zidovima su upisana imena oko 4.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Delegacija je posjetila i Vojničko spomen groblje “Mali Zejtinlik” gdje je sahranjeno skoro 1.000 poginulih boraca sa opštinskih područja iz okoline Sarajeva koja su do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Starješina crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu Ilija Čupić naglasio je da Vojničko spomen-groblje na Sokocu nastalo početkom 1996. godine, kada je, nakon potpisivanja sporazuma o miru u BiH, počeo egzodus 150.000 Srba iz Vogošće, Grbavice, Dobrinje, Hadžića, Ilidže, Rajlovca i Ilijaša i drugih naselja iz okoline Sarajeva.

“Bježeći iz svojih kuća i sa imanja sarajevski Srbi su sa sobom ponijeli i svoje mrtve i tako su počele ekshumacije i prenošenje posmrtnih ostataka na lokaciju današnjeg Vojničkog spomen-groblja na Sokocu, ali i u druga mjesta istočnog dijela Republike Srpske u koja su izbjegle njihove porodice”, naveo je Čupić.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije opšštine Sokolac Željko Lalić podsjetio je da je u temelje Republike Srpske sa područja ove opštine svoje živote ugradilo 286 ljudi sposobnih za odbranu.

On je izrazio zadovoljstvo što je konačno jedna delegacija iz Srbije posjetila ove vjerske objekte i spomen-kompleks “Mali Zejtinlik” o kojima u Srbiji treba govoriti mnogo više i češće.

Lalić je naglasio da predstavnici Boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije očekuju da đačke ekskurzije iz Srbije u narednom periodu na putu kroz Republiku Srpsku i BiH neće zaobilaziti “Mali Zejtinlik”, koji je proglašen spomen-kompleksom od posebnog značaja za Srpsku.

Delegacija iz Srbije je razgovarala i sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom o stanju bezbjednosti i planovima za razvoj ovog kraja.

U delegaciji su bili polaznici Osme klase Visokih studija bezbjednosti i odbrane u Školi nacionalne odbrane - Ministarstva odbrane Srbije, te Bezbjednosno-informativne agencije, MUP-a Srbije, ombdusman Vojvodine, pripadnik Oružanih snaga BiH, predstavnik Predsjedništva Srbije, te predstavnici uprave Visokih studija bezbjednosti i odbrane i škole nacionalne odbrane Srbije.

Članovi ove delegacije su se u okviru Plana studijskog putovanja, koje se godišnje realizuje kao najviši nivo usavršavanja, posjetom Banjaluci, Doboju i Oružanim snagama BiH, upoznali o sistemu bezbjednosti i odbrane BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana