Даривање крви у славу Косовског боја

Радмила Ђевић
Даривање крви у славу Косовског боја

Фоча - Апсолвенти Богословског факултета у Фочи покренули су акцију добровољног даривања крви која ће бити организована 28. јуна, на велики српски празник Видовдан, када се навршава 629 година од Косовског боја.

Акцију под мотом “Моје срце има облик Космета” иницирали су апсолвенти Зоран Лукић и Константин Самоуковић у намјери да се кроз хуманост подсјети на славне српске претке и на страдални српски народ на Космету.

Даривањем драгоцјене течности дарује се дио себе свједочећи љубав према ближњем свом, отаџбини и нацији, истичу иницијатори.

- Жеља би нам била да скупимо 629 добровољних давалаца, јер се управо навршава толико година од Косовског боја, али смо свјесни да то у Фочи неће бити достижно, стога бисмо вољели када би се акција проширила на цијелу Републику Српску и шире. Циљ акције је да свако ко је пунољетан и може да дарује крв, уради то, јер оно што можемо урадити јесте да барем кроз нашу хришћанску хуманост “подијелимо дио живота којег имамо на претек”, захвалимо нашим славим прецима - рекао је Лукић.

До сада се акцији, која је покренута на друштвеним мрежама, одазвало више од 50 лица из Фоче, а заинтересовани учесника има и у другим градовима Српске и Србије.

- Велики број студената, који студирају у Фочи, већ су се пријавили да учествују у акцији. Јављају нам се и колеге из Србије који су у својим градовима већ дали крв, а ми позивамо све који су то у прилици да ураде у оближњим домовима здравља до 28. јуна или на тај велики празник - рекао је Лукић.

Акција даривања течности у Фочи ће се одржати се од десет до 15 часова у Служби за трансфузију болнице.

- Од десет часова ујутру кренуће акција у Фочи јер на Видовдан од осам часова ујутру почиње јутрење са литургијом у наставку у Светосавском храму, па да након литургије заједно оснажени молитвом и благословом кренемо и покажемо племенитост и доброчинство, а то је помоћ онима којима ће та крв значити можда и живот - казао је Лукић.

Студенти теологије сматрају да се величина и слава Косовског боја и његових јунака никада неће моћи довољно опјевати, те да су српски јунаци дали своје животе за српску светињу, на којој српски народ и данас страда. Овом акцијом желе показати “да је та светиња и тај народ у нашим срцима и да су наша срце попримила облик Космета”.

- Сви се ми знамо бусати у груди када се помиње Косово и Метохија, Република Српска, православље, али узалуд је све то ако се ударамо по каменом срцу. Најбитније је да у срцу носимо Косово и Метохију, да дјелима свједочимо доброту, истину и правду - поручили су апсолвенти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана