Да ли су ријеке богатство или отпадни канали

nezavisne.com
Да ли су ријеке богатство или отпадни канали

Добој - Ријека Спреча ујединила је риболовце из оба бх. ентитета који су се двадесетак дана након њеног загађења окупили у добојском приградском насељу Пољице и “наоружани” транспарентима надлежне упозорили на уништавање животињског и биљног свијета у еколошком инциденту.

Протести су одржани протеклог викенда на ушћу Спрече у Босну, а риболовци су одговорне између осталог питали да ли су ријеке богатство или отпадни канали, те упозорили да је Спреча “мртва ријека”.

“Хоћемо да знамо истину, ко је крив, ко је одговоран за ово и хоћемо обештећење за рибљи фонд који је уништен”, изјавио је Ратко Богдановић, предсједник добојског Спортско-риболовног друштва “Босна”.

Риболовци кажу да је отровна материја из фабрике соде у Лукавцу која се због пуцања бране излила у ријеку довела до помора свих 40 врста риба које живе у Спречи, а угрожено је и око 80 врста птица, те 180 врста биљака.

“Могу вам рећи да кад ово гледам сузе ми пођу на очи, не само мени, него многим спортским риболовцима  јер сви смо ми ту упражњавали своју страст, долазили смо радо на ушће и ишли узводно. Сада, на шта то личи”, казао је Милован Живковић, предсједник Спортско-риболовног савеза РС.

“Видјело се да је било помора рибе и у Босни, да су рибе плутале и мртве и ошамућене. Е, сада нико није радио детаљно анализу у смислу утврђивања правих чињеница и доказа”, прича риболовац Здравко Радић.

Истрагу у случају еколошког инцидента води Тужилаштво Тузланског кантона, риболовци траже да се осим анализе воде и страдале рибе изврши и анализа на тешке метале, а резултати анализе Спрече су, наводе, драматични.

“Талог је пун отровних материја. Шта год бисмо сада пустили у Спречу, то би угинуло одмах, а да би дошло до нормалног циклуса, опстанка онога што бисмо ми пустили у воду, треба проћи најмање година до двије. Ово ће бити мртва ријека једно четири године, што се тиче риболова поготово”, упозорио је Милован Живковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана