Čubrilović: Vladika remezijanski Stefan radi na jedinstvu Srba

Srna
Čubrilović: Vladika remezijanski Stefan radi na jedinstvu Srba

Beograd - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je u Beogradu prisustvovao ustoličenju novoiemnovanog vladike remezijanskog Stefana, rekao je da je izabran duhovnik koji radi na jedinstvu srpskog naroda i plijeni svojom pravdoljubivošću i širenju Hristove vjere.

Čubrilović je naglasio da mu je izuzetno zadovoljstvo što je prisustvovao ovakvom činu.

 


On je izjavio novinarima da je dobro da srpski narod bira nove vladike, nove duhovnike, nove ljude, koji svakako svojim radom zaslužuju posebnu pažnju vjerujućeg naroda.

“Ovaj put izabran je duhovnik koji svojom pravdoljubivošću i širenje Hristove vjere sigurno plijeni pažnju našeg naroda”, rekao je Čubrilović.

On je dodao da je vladika Stefan, gdje god da je radio, u bilo kojem manastiru, počevši od Liplja u Republici Srpskoj, i na svim ostalim poslovima, ostavio poseban pečat i trag, plijeneći svojom pažnjom i privlačeći ne samo srpski pravoslavni narod, nego i druge.

Čubrilović je naglasio da novi vladika radi na jedinstvu srpskog naroda, na razvoju hrišćanstva i poželio mu da tim putem nastavi dalje.

Ustoličen episkop remezijanski

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu danas je ustoličen novoizabrani episkop remezijanski Stefan.
Hirotoniju novoizabranog episkopa remezijanskog obavio je Njegova svetost partijarh srpski Irinej sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve i sveštenstvom.

Ustoličenju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, prinčevski par Karađorđević, kao i veliki broj vjernika.

Nakon ustoličenja i predavanja žezla, patrijarh Irinej je rekao da od novog vladike remezijanskog očekuje da propovijeda riječ Božiju i da svuda širi istinu koju je Gospod otkriop, a to je da je ljubav Gospoda iznad svega.

Partijarh srpski je rekao da novi vladika istinu koju bude propovijedao i riječ Božiju treba da potvrđuje riječima i djelima, ali i svojim životom.

“Očekujem od vas da vaša reč bude silna i da uči pastvu onome što je najplemenitije. Mi smo stradalni narod i crkva, ali imamo veliki broj svetih i treba da se ugledamo na njih”, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski je poručio episkopu Stefanu da treba da bude hrabar, čvrst i mudar u svom propovijedanju i da treba da pokaže ljubav prema vjernicima kakvu je i Gospod pokazao.

Novi vladika rekao je da ga je nepokolobljivo saznanje da postoji Bog pratilo kroz sva njegova životna iskušenja.

“Teško je činiti dobra djela a ne tražiti ništa za uzvrtat, ali ljubav nas može jedino duhovno sjediniti”, rekao je vladika Stefan.

On je zahvalio svojim roditeljima i duhovnicima na svemu. “Velika iskušenja su predamnom, ali se ne plašim”, rekao je vladika Stefan.

Episkop remezijanski je titula vikarnog arhijereja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno počasna titula pomoćnom episkopu patrijarha srpskog. Titula se vezuje za Remezijanu koja je bila sjedište te eparhije u periodu od 366. do 614. godine.

Arhimandrit Stefan /Šarić/ rođen je 29. jula 1978. godine u Jajcu.

Patrijarh Irinej je 2014. godine odlikovao oca Stefana činom arhimandrita, a 2016. godine Poljska pravoslavna crkva dodijelila mu je Orden Ravnoapostolne Marije Magdaline.

Osim duhovnog rada, otac Stefan je autor knjiga o ocu Justinu Popoviću, o Svetom Amvrosiju Optinskom, kao i više članaka iz oblasti religije.

Patrijarh srpski Irinej postavio ga je 7. avgusta 2017. godine za nastojatelja Hrama Svetog Save na Vračaru, a trenutno je na trećoj godini doktorskih studija.

Osnovnu školu završio je u Jajcu, a od desete godine bio je pojac i čtec svoje parohijske crkve, da bi 1998. godine završio Bogosloviju na Cetinju, a bio je i član poznatog Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”.

Stefan nastavlja svoje školovanje na Bogosloviji u Beogradu, a za vrijeme bombardovanja 1999. godine odlazi na odsluženje vojnog roka i tada odlučuje da krene monaškim putem i primi monaški postrig, nakog čega boravi u Manastiru Ostrogu na poslušanju kod oca Lazara, svoga duhovnika.

Nakon smrti oca Lazara, vraća se u Banjalučku eparhiju i, po blagoslovu episkopa Jefrema, 2002. godine odlazi u Manastir Liplje, gdje krajem 2002. godine postaje monah, a na Blagovijesti 7. aprila 2003. godine rukopoložen je za jerođakona.

Iste godine, blagoslovom tadašnjeg patrijarha Pavla, postaje stipendista na Moskovskoj duhovnoj akademiji, koju uspješno završava sa najvišim zvanjem i postaje kandidat bogoslovskih nauka.

On je 2006. godine bio jedini student koji je na temu bogoslovlja odbranio svoj rad “Opit sistematizacije bogoslovskog nasleđa prepodobnog Justina Popovića”, a zbog ovog sjajnog diplomskog rada njega će kasnije tadašnji mitropolit dabrobosanski Nikolaj pozvati da bude profesor Bogoslovije u Foči.

Po završenim studijama u Moskvi, Stefan se vraća u Manastir Liplje u eparhiji banjalučkoj i ubrzo je rukopoložen za jeromonaha na čuvenom Lipljanskom saboru 6. avgusta 2006. godine.

Iste te godine, blagoslovom episkopa banjalučkog Jefrema, postaje nastojatelj Manastira Liplje i odlikovan je zvanjem sinđela za pokazanu revnost i pravilno obavljanje dužnosti namjesnika manastira, a na toj dužnosti ostaje sve do prelaska na mjesto profesora Bogoslovije u Foči.

Po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, prelazi u Manastir Rajinovac za duhovnika ovog manastira, zbog čije obnove ga patrijarh Irinej odlikuje činom protosinđela septembra 2012. godine. Odlično govori ruski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana