Црква у требињском селу Кочела након шест вијекова поново под кровом

nezavisne.com
Црква у требињском селу Кочела након шест вијекова поново под кровом

Требиње - У селу Кочела, надомак Требиња, покривена је црква свете Варваре из 15. вијека, једна од најстаријих богомоља требињскога краја.

Цркву у овом селу, иако се налази усред православног гробља, својатали су дуго и католици, све док прије десетак година нису урађена обимна археолошка истраживања којима је утврђено да припада православној религији.

Свеукупна инвестиција обнове цркве коштала је око 50.000 марака, за шта је Градска управа Требиња, кроз материјал и новчану потпору, издвојила половину средстава, а остатак су обезбиједили мјештани и Епархија захумско-херцеговачка и приморска.

"Цркву је дјелимично заштитила и држава, али смо ми и без тога обиљежили сваки камен који је остао од старе грађевине и вратили га на његово старо мјесто, а остатак, камене игле и сва недостајућа камена конструкција, заједно са кровом који смо урадили у духу тог старог времена од камене плоче, дорадили смо наново", каже предсједник Црквеног одбора Кочела Дејан Тарана.

Иако не постоји ниједна фотографија која би посвједочила како је црква заиста изгледала, по остацима је видљиво како је унутра била поћемерена, па је тако и урађено, а звоник, кров и отвори раде се наново, по угледу на остале херцеговачке цркве из старих времена.

"Радови су почели у мају, под благословом епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија, а довршену цркву ће, акобогда, свештати наш нови епископ Димитрије, али нам након грубих грађевинских радова сада преостају унутрашњи, фини радови и уређење, унутрашње и вањско", додаје Тарана.

Цркву у потпуности планирају да заврше до краја ове године, тако да мјештани Кочела планирају да буде свештана око Божића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана